Aktualno
StoryEditor

Veleposlanik Kohorst na ZŠEM-u: Nemojte se bojati neuspjeha i riskirajte dok ste mladi

12. Rujan 2018.

Govoreći o iskustvima iz svoje poslovne karijere tijekom današnjeg predavanja na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta američki veleposlanik Robert Kohorst naveo je tri ključne lekcije koje je naučio gradeći svoj posao. Prisutnima je poručio da se bave onime u čemu su dobri i za što imaju strast, da pažljivo biraju partnere s kojima ulaze u posao te da se ne boje neuspjeha koji je lakše podnijeti kada si mladi i drugi ne ovise o tebi. Za sebe je priznao da je imao niz neuspjeha, a s prisutnima na predavanju na temu ‘Poticanje poduzetništva u Hrvatskoj‘, istaknuo je dva.

Prvi je bila njegova kompanija za proizvodnju kostima za Noć vještica za pse, koja čak i nije bila sasvim neuspješna, ali jednostavno nije bila posao u kojem se našao. Ideja se svidjela mnogima, ali prodaja ipak nije bila laka, premda je napomenuo kako bi u današnje vrijeme interneta takav posao vjerojatno išao bolje.

>>>Američki veleposlanik u Hrvatskoj: Bit ću snažnije usredotočen na financijska pitanja

Drugi neuspjeli posao bila je internetska stranica za preporuku klijenata veterinarima, no propala je zato što veterinari nisu bili voljni plaćati proviziju njegovoj platformi za dovedene klijente. U tom je smislu opisao i primjer hrvatskog poduzetnika Mate Rimca čiju je tvornicu posjetio. U jednom je trenutku vidio dva automobila prekrivena plahtom i pitao Rimca što je ispod, na što mu je on odgovorio da su to dva neuspjela modela koji tu stoje da ga podsjete na neuspjeh. Aute mu, rekao je veleposlanik, nije želio pokazati.

Po struci računovođa i pravnik, karijeru je započeo kao sudski službenik, da bi se prebacio u odvjetničku praksu, potom u investicijsko bankarstvo. Nakon što je stigao do pozicije treće osobe u velikoj kompaniji, odlučio je da želi biti sam svoj šef i u 35.godini života pokrenuo posao. Nije znao što točno želi, objasnio je, samo da želi biti poduzetnik, pa je krenuo s opremom za golf i spomenutim kostimima za pse, što je radio oko godinu dana. Nakon ovih pokušaja uplovio je u posao s nekretninama na čemu se u konačnici i obogatio.

Iako je imao neuspjeha, naglasio je jednu ključnu stvar – iz posrnulih poslova izašao je na vrijeme, prije potpunog kolapsa. To je ujedno bio i jedan od savjeta prisutnim studentima, da se ne vezuju za poslove koji ne idu nikamo, odnosno da izađu na vrijeme. Uspjeh je kada daš sve od sebe, zaključio je, ne nužno koliko si novca zaradio.

18. travanj 2024 03:27