Aktualno
StoryEditor

VIDEO/FOTO: Volvo S60 u Europu će stizati iz tvornice u Americi

01. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=0Qyns46ebxQ[/embed]

Volvo ima pomalo nekonvencionalne metode predstavljanja novih modela. Tako kada je u pitanju viša srednja klasa Šveđani su prvo predstavili karavansku izvedbu V60, da bi eto prošlog tjedna svjetlo dana ugledala i klasična limuzina naziva S60.

Iskreno, nekih velikih iznenađenja nema, uostalom Volvo je posljednjih godina dosta izmijenio svoj dizajn i sada će vjerojatno malo pričekati da trenutačne linije ‘dosade‘ prije nekih novih radikalnih poteza. Ugrubo, S60 djeluje poput umanjenog modela S90. Prednji dio je isti kao i kod modela V60. Svjetla na stražnjem dijelu se spajaju i taj prilično masivan dizajn nije možda po svačijem ukusu, ali Volvo je svoju reputaciju stekao upravo na toj čvrstoći.

Izbačen dizelaš

Druga novost za Volvo je da će se novi model S60 proizvoditi isključivo u SAD-u. Volvo i kineski vlasnici žele biti jače prisutni na američkom tlu, a osnovni je preduvjet za to, naročito u eri Donalda Trumpa, sagraditi tvornici na američkom tlu.

U Volvu su odabrali Charleston u Južnoj Karolini za lokaciju potpuno nove tvornice, čiji će prvi proizvod biti upravo model S60. Za europsko tržište to znači dulji rok isporuke modela prema želji, odnosno uvođenje plaćanja carina, što bi moglo poskupjeti automobil. U SAD-u dizeli nisu nikada bili omiljena i ozbiljna tema u automobilskoj industriji, a od kada je upravo iz SAD-a pokrenut ‘dieselgate‘ jasno je kako je ta riječ postala tabu.

Velikih iznenađenja s ovim modelom nema, Volvo je posljednjih godina dosta izmijenio svoj dizajn i proći će neko vrijeme prije novih radikalnih poteza. Ovaj će se model proizvoditi isključivo u SAD-u.

Osim toga, Volvo je među prvima najavio da prestaje razvijati dizelaše i da se okreće hibridima te je logični slijed bio izbacivanje dizelaša iz ponude modela S60.

Tako prema sadašnjim spoznajama osnovni (ako se to u ovom slučaju može tako nazvati) S60 pokretat će T5 motor koji razvija 253 konja. Jača izvedba T6 razvija najveću snagu od 320 konja i kao opcija nudi i pogon na sva četiri kotača, što nije moguće ugraditi u slabiji model.

Dodatni konji za sportski štih

Već smo naveli investiciju u plug-in hibride, a u slučaju Volva T6 Twin Engine razvija 345 konja, a T8 Twin Engine čak 405 konja. No to nije kraj priče, kupci posebne sportske izvedbe Polestar dobivaju 12 dodatnih konja, odnosno ukupno 420 konja te potpuno revidiran automobil koji nudi sportsko ponašanje.

Iznutra pak S60 nudi prvoklasno uređenje s dominantnim infotainmentom. Na sigurnosnu opremu ne treba trošiti riječi. Sve je uključeno i u slučaju nezgode nije loše naći će u novom S60. Na europsko tržište doći će potkraj godine.

23. veljača 2024 14:29