Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Kina ponovno uvodi super brze vlakove Fuxing

02. Rujan 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=6-91haMdx3o

Super brzi vlakovi Fuxing povučeni su iz prometa, a oni koji su ostali na tračnicama mogli su prometovati ograničenom brzinom punih 6 godina. Naime, toliko je prošlo vremena od katastrofalne nesreće u kojoj je super brzi Fuxing iskočio iz tračnica pri brzini od 300 kilometara na sat što je života koštalo preko 40 putnika.

>>>VIDEO: Hyperloop nakon uspješnog testiranja stiže u Europu

Kineske vlasti dozvolile su nekolicini vlakova sposobnih za razvijanje velikih brzina ponovno prometovanje, do maksimalnih 350 kilometara na sat. Fuxing vlakovi prometovali su i prometovat će na relaciji između Pekinga i Šangaja, a zahvaljujući velikim brzinama, to putovanje putnicima traje upola kraće.

>>>Kina isključila ‘disidentske’ chatbotove

Svih 7 vlakova, koliko ih smije razvijati velike brzine, sada su opremljeni sustavima koji detektiraju i najmanje prijetnje sigurnosti putnika. U slučaju opasnosti sustavi automatski usporavaju i zaustavljaju vlakove.

Koncesionar koji upravlja vlakovima nastoji povećati njihovu brzinu na maksimalnih 400 kilometara na sat, a procjenjuje se kako Kina ima ukupno 19,960 kilometara pruge pogodne za super brze vlakove.

>>>Utrka za prvu komercijalnu hyperloop liniju

Inače, nesreća vlakova iz 2011. godine rezultirala je detaljnom istragom u kineskim institucijama nadležnim za promet, od ministarstva prometa na dalje. Istražitelji su otkrili čitav niz koruptivnih radnji, a dva su državna službenika zbog sumnje na korupciju i zloporabu vlasti osuđena na smrt.

08. lipanj 2023 20:08