Aktualno
StoryEditor

Vlada će otkupiti 450 milijuna kuna potraživanja banaka od Petrokemije

24. Svibanj 2018.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, a kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, ta odluka je važna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.

>>>Popijač očekuje skori odabir strateškog partnera i restrukturiranje Petrokemije

Kako je izvijestila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, Petrokemija d.d. je u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

"Međutim, s obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima, ali i procijenjene gubitke u 2018. godini, značajne potrebe za investiranje u postrojenje i nedostatak obrtnog kapitala, a da bi se osigurala dugoročna održivost Petrokemije. potrebno je i dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Ovom odlukom predlaže se Vladi RH da ovlasti ministra nadležnog za gospodarstvo da u ime Vlade kupi tražbine od banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna", kazala je Mikuš Žigman.

>>>Petrokemija: Definirali smo četiri ključna problema u realizaciji pozitivnih rezultata

Premijer Andrej Plenković poručio je da smatra da je ta odluka važna za dokapitalizaciju koja će uslijediti te da će omogućiti dugoročno i kvalitetno poslovanje, kao i restrukturiranje Petrokemije.

Kako je navela državna tajnica, Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.

>>>Petrokemija intenzivira suradnju s vukovarskom lukom

"Nakon što RH preuzme tražbine prema Petrokemiji d.d., iste će na slijedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio navedenih tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i za istu svrhu u 2018. godini", pojasnila je Mikuš Žigman.

Podsjetila je da je Vlada u prethodnim godinama donijela odluke temeljem kojih je država jamčila bankama otplatu predmetnih tražbina, bilo izravnim državnim jamstvom ili davanjem u zalog dionica u vlasništvu države.

Naglasila je da će se nakon završetka financijskog restrukturiranja, odnosno smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju, stvoriti temelj za provedbu operativnog restrukturiranja i osiguranje dugoročne održivosti društva.

>>>Petrokemija ima novog dobavljača plina – Hrvatsku elektroprivredu

Petrokemija je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, u 79,85-postotnom je vlasništvu države, ostvaruje godišnji promet od 2 milijarde kuna, a osim što ostvaruje trećinu hrvatskog prometa prirodnim plinom, dominantno utječe i na poslovanje hrvatskih luka, HŽ Carga, Plinacroa, HEP-a i stotinu manjih dobavljača u segmentu prijevoza, održavanja strojne opreme, trgovine i usluga, navela je Mikuš Žigman.

29. travanj 2024 08:47