Aktualno
StoryEditor

Volvo najavio minimalno 25 posto reciklirane plastike u novim modelima automobila

18. Lipanj 2018.

Švedski proizvođač automobila Volvo objavio je u ponedjeljak da će od 2025. udio reciklirane plastike u novim modelima njegovih automobila iznositi minimalno 25 posto, što je naišlo na odobravanje u Ujedinjenim narodima.

Iz švedske su kompanije izvijestili da pregovaraju s proizvođačima plastike kako bi realizirali svoju "ambiciju da od 2025. godine najmanje 25 posto plastike upotrijebljene u svakom novom Volvovom automobilu bude proizvedeno iz recikliranog materijala".

Prošle su godine prodali ukupno 570 tisuća automobila a trenutno udio reciklirane plastike u njihovim novim automobilima iznosi oko pet posto. Reciklirana plastika neće utjecati ni na sigurnost ni na kvalitetu, naglasio je u razgovoru za Reuters direktor održivosti u Volvo Carsu Stuart Templar.

>>>Ikea do 2020. obustavlja prodaju plastike za jednokratnu uporabu

- Smatramo da to ima poslovnog smisla, dodao je Templar.

- Volvo Cars čvrsto je odlučio minimalizirati globalni utjecaj na okoliš, dodaje predsjednik uprave i izvršni direktor Volvo Carsa Hakan Samuelsson.

Volvo Cars vlasništvo je kineskog Zhejiang Geely Holding Group Coa.

Reciklirane ribarske mreže i užad

U Goeteborgu je tvrtka predstavila probni model hibridnog sportskog terenca XC60 T8 koji prema njihovim navodima izgleda isto kao i aktualni model osim što su neki njegovi plastični dijelovi načinjeni od reciklirane plastike.

Tako je tepih proizveden od recikliranih plastičnih PET boca a izolacijski materijali za zaštitu od buke pod haubom od sjedišta starih modela Volva. U prostoru između vozačeva i putničkih sjedala korištene su pak reciklirane ribarske mreže i užad, navodi Reuters.

Ujedinjeni narodi izrazili su zadovoljstvo planom švedske kompanije o većem udjelu reciklirane plastike u novim automobilima. Podaci pokazuju da u oceanima godišnje završi više od osam milijuna tona plastike, ugrožavajući njihove stanovnike, od riba do koraljnih grebena.

>>>Stanovnik Hrvatske stvara 403 kile otpada godišnje, u reciklažu ide svega 21,5 posto

- Koliko je nama poznato, ovo je prvi pokušaj da se otpad koristi kao sirovina za proizvodnju novog vozila, kazao je za Reuters čelnik UN-ova programa za zaštitu okoliša u Nairobiju Erik Solheim.

- Nužno je da se plastični otpad počne smatrati nečim vrijednim pa će napredovati i procesi njegove preobrazbe u nešto novo, dodao je Solheim.

04. prosinac 2022 10:08