Aktualno
StoryEditor

Von der Leyen: Rođena je geopolitička unija

13. Rujan 2023.
DOLAZAK Ursule von der Leyen u ZAGREB, Ursula von der Leyen,foto Dražen Lapić

Davanjem potpore Ukrajini i suprotstavljanjem Rusiji svjedočili smo rađanju geopolitičke unije, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu u Strasbourgu u svom posljednjem govoru o stanju EU-a prije europskih izbora. 

- Svjedočili smo rađanju geopolitičke unije - podržavanjem Ukrajine, suprotstavljanjem ruskoj agresiji, odgovorom na prodornu Kinu i ulaganjem u partnerstva -  naglasila je njemačka političarka koja je na čelu Komisije od 2019. godine. 

U posljednjem govoru o stanju unije osvrnula se na postignuća ovog saziva Komisije, u prvoj polovici mandata obilježene pandemijom covida-19 a u drugoj ruskim ratom u Ukrajini. 

EU je solidarna s Ukrajinom i pomaže Kijevu od početka rata u veljači prošle godine. Države članice EU-a osigurale su privremenu zaštitu za otprilike četiri milijuna osoba, a Unija je postala utočište za gotovo petinu ukrajinske djece. 

Von der Leyen je najavila u srijedu da će Komisija predložiti produljenje privremene zaštite za Ukrajince u Europskoj uniji. 

- Naša podrška Ukrajini će trajati -  rekla je šefica EK. 

EU će 2023. Ukrajini osigurati paket potpore u iznosu do 18 milijardi eura u obliku povoljnih zajmova, a 12 milijardi eura već je isplaćeno. To će omogućiti Ukrajini da isplaćuje plaće i mirovine te zadrži osnovne javne usluge. 

Komisija je predložila dodatnih 50 milijardi eura u iduće četiri godine za ulaganja i reforme u Ukrajini, dodala je von der Leyen. 

Samodostatnost Europe

- Od vjetra do čelika, od baterija do električnih vozila, naša je ambicija kristalno jasna -  budućnost naše industrije čistih tehnologija mora se izgraditi u Europi", naglasila je. 

Upozorila je da europske tvrtke ne bježe od konkurencije, ali su često žrtve nepoštene prakse. Von der Leyen je naglasila da Europa nije zaboravila kako je nepoštena kineska trgovinska praksa utjecala na solarnu industriju. 

Von der Leyen je najavila da Komisija pokreće istragu električnih vozila koja dolaze iz Kine. Istovremeno je istaknula da je važno da EU ima otvorene kanale komunikacije s Kinom. 

- Uklanjanje rizika, a ne razdvajanje - bit će pristup Komisije prema Kini, naglasila je. 

Očekuje se da će zelene teme dominirati kampanjom za iduće europske izbore, a posebna pozornost bit će na provedbi europskog Zelenog plana predstavljenog 2019. godine. 

- Europski zeleni plan rođen je iz potrebe da se zaštiti naš planet (...) U posljednjih pet godina broj tvornica čistog čelika u EU-u porastao je s nijedne na 38. Sada privlačimo više ulaganja u čisti vodik nego Sjedinjene Države i Kina zajedno - rekla je. 

Obratila se europskim poljoprivrednicima i poručila im da proizvodnja zdrave hrane mora biti temelj poljoprivredne politike. 

- To nije uvijek lak zadatak, pošto posljedice ruske agresije na Ukrajinu, klimatske promjene koje donose suše, šumske požare i poplave te nove obveze imaju sve veći utjecaj na rad i prihode poljoprivrednika - rekla je njemačka političarka. 

Po tom pitanju pozvala je na ‘veći dijalog i manje podjela‘. 

01. prosinac 2023 01:40