Aktualno
StoryEditor

Wall Street prošli tjedan dosegnuo rekordno visoku razinu, zahvaljujući sporazumu SAD-Meksiko

02. Rujan 2018.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je ulagače ohrabrio trgovinski sporazum između SAD-a i Meksika, no europske su burze pale zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i drugih zemalja.

Dow Jones ojačao je 0,7 posto, na 25.964 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 2.901 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 8.109 bodova.

Sve do srijede S&P 500 i Nasdaq indeks dosezali su iz dana u dan nove rekordne razine, zahvaljujući optimizmu na najvećoj svjetskoj burzi nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

>>>Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Ulagači su se nadali da će i Kanada prihvatiti nove trgovinske uvjete, što bi značilo da bi se, uz promijenjene uvjete, nastavio trilateralni sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine.

No, pregovori između SAD-a i Kanade nisu do zadanog roka u petak donijeli rezultate.

Američki BDP porastao najviše unazad četiri godine

Pozitivno je na tržište utjecala i objava druge procjene američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u proteklom tromjesečju najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 4,2 posto na godišnjoj razini, više nego što je pokazivala prva procjena i najviše u gotovo četiri godine.

No, pritisak na tržište uslijedio je u četvrtak nakon što je Bloomberg izvijestio da predsjednik SAD-a Donald Trump želi uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda već početkom idućega tjedna, prije nego što se očekivalo.

>>>Nova paljba u ratu bez metaka: Kina i SAD uvode još kaznenih carina

„Dosad je Trump učinio sve što je najavljivao. Premda postoje sumnje da američki trgovinski predstavnici mogu uvesti nove carine tako brzo, ulagači se plaše eskalacije trgovinskog rata”, kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

U intervjuu Bloombergu Trump je zaprijetio i izlaskom SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije, ako se ne promijeni, a kazao je i da prijedlog Europske unije u vezi ukidanja carina na automobile nije dovoljno dobar.

Europske burze u padu

Pritom je kazao da su trgovinske politike EU-a ‘gotovo isto tako loše kao i kineske‘.

Zbog toga su ponovno ojačale zabrinutosti u vezi trgovinskih pitanja, pa su se tržišta dionica našla pod pritiskom.

>>>Stupile na snagu europske carine na američke proizvode

Tako su na europskim burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 12.364 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 5.406 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,2 posto, na 22.865 bodova.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. svibanj 2024 21:57