Aktualno
StoryEditor

Werner Klement: Nije uvijek lako, ali izađite iz zone komfora, upoznajte što više poduzetnika

07. Siječanj 2018.

Arhitektica i poduzetnica Karin Werner Klement, vlasnica obrta Mala tvornica ideja, koji se bavi grafičkim i web dizajnom, predstavlja primjer koliko je fleksibilnost važna u promjeni karijernog puta i konačnom uspjehu. Također, dokaz je i koliko su poticaji za samozapošljavanje bitni za održavanje tijekom prve godine poslovanja. Svoju potporu koja je 2010. iznosila 18 tisuća kuna iskoristila je za fiksne i tekuće troškove obrta, a uspješno posluje već pet godina.

>>>Poduzetnica iz Osijeka Kristina Kovačević nakon samozapošljavanja preživjela prvu godinu poslovanja

- Nije uvijek bilo lako, i dan danas se borim - treba stalno pronalaziti nove poslove i nove klijente, a kad si ‘one (wo)man band‘ nije uvijek lako, istaknula je.

Iz arhitekture u web dizajn

Werner Klement  je do 2010. godine radila kao arhitektica u nekoliko arhitektonskih biroa, a zbog krize u građevinarstvu završila je na burzi. U svojoj struci desetkovanoj krizom nikako nije mogla pronaći  posao, a kako se tijekom svog rada kao arhitektica dosta bavila grafičkim dizajnom, odlučila je svoja znanja proširiti i na web dizajn  i pokušati krenuti u tom smjeru. Završila je stručno osposobljavanje za web dizajnera te se nastavila i dalje sama educirati.

U Maloj tvornici ideja zaposlena je samo Karin, koja radi u kućnom uredu i trenutno joj takvi uvjeti najbolje odgovaraju.

- Za sada ne planiram nikoga zapošljavati, ali surađujem s nekoliko firmi s kojima mogu odraditi i poslove koje sama u ovim uvjetima ne bih mogla.

>>>Mlada poduzetnica iz Zagreba Ines Marić pokrenula vlastiti posao i već dvije godine uspješno posluje

Pikselizirana licitarska srca

Werner Klement ima nekoliko stalnih klijenata i suradnji, koji joj uvelike olakšavaju poslovanje. Lani je dobila i nagradu na natječaju za zagrebački suvenir ‘Komadić Zagreba/Piece of Zagreb‘.

- To me potaknulo da proširim svoje  djelatnosti, pa osim usluga web i grafičkog dizajna, svoja pikselizirana i dekonstruirana licitarska srca prodajem u nekoliko dizajn trgovina u  Zagrebu. U 2018. planiram svoju pix.ideju proširiti i izvan granica Zagreba, rekla je Werner Klement.

Radionice za samozapošljavanje i networking

Dodala je i da bi svima preporučila da se prije otvaranja vlastite tvrtke (s ili bez poticaja) dobro informiraju o svim opcijama, da prođu barem neku radionicu s tematikom samozapošljavanja, te da svakako naprave bar okviran poslovni plan.

- Važan dio poduzetništva je i ‘networking‘ pa svakako svakom (budućem) poduzetniku predlažem da izađe iz svoje zone komfora, proširi što više mrežu svojih poznanika i potencijalnih klijenata te upozna što više ljudi iz poduzetničkog svijeta u koji se sprema zakoračiti, savjetovala je Werner Klement.

16. kolovoz 2022 12:11