Aktualno
StoryEditor

Za suzbijanje požara šumari Hrvatske i BiH u pet godina utrošili 652 tisuća eura

10. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

ForestEye - Zašita prirode i okoliša od šumskih požara, naziv je zajedničkog projekta hrvatskih i bosanskohercegovačkih šumara, koji je, kroz IPA-u (instrument predpristupne pomoći EU), financiran sa nešto više od 651 tisuća eura.

Ova prekogranična suradnja na zaštiti šuma dvaju zemalja počela je još 2013., a finalizirana je pet godina kasnije. Preko pola milijuna eura, koliko je ForestEye donio zaštiti prirode i okoliša od šumskih požara, suradnja je kakvu su pozdravili svi sudionici završne konferencije, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, u Splitu.

- Riječ je o iznimno važnom projektu za ovu županiju, jer kroz njega jedan od bisera Županije, Park prirode Biokovo, dobiva novu mogućnost razvoja područja i to sa sjeverne strane parka koja je slabo razvijena - rekao je župan Splitsko-dalmatinski, Zlatko Ževrnja.

Predsjednik Uprave Hercegbosanskih šuma Draško Brnić istaknuo je zadovoljstvo što je ovaj projekt prošao na natječaju unatoč činjenici kako šumarstva u predpristupnim programima za BiH nije bilo nigdje.

Višestruka korist

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić istaknuo je višestruku korist od ovoga projekta: od opremanja škola s novom opremom do znanja stečenih u edukacijama na temu zaštite prirode i okoliša.

U ime Hrvatske, svima koji su sudjelovali u projektu zahvalio se  Voditelj Uprave Šuma Podružnice Split Zoran Đurđević, te je iskazao nadu kako će ovakvih projekata koji idu u korist šumarske struke, Hrvatskih šuma te Republike Hrvatske, u bliskoj budućnosti biti još i više.

Inače, Foresteye je projekt pogranične suradnje dvaju županija, Splitsko Dalmatinske i Hercegbosanske, kroz koji se nastoji osigurati očuvanje šuma s visokim prirodnim i kulturnim vrijednostima kroz zajedničke aktivnosti na otkrivanju i gašenju šumskih požara, omogućiti brže pristup područjima koje su zahvatili šumski požari, za interventne timove i vozila, te osiguranje učinkovitijih mjera intervencije i spašavanja te educirati, podizati svijest i promicanje ponašanja koje dovodi do sprječavanja prirodnih rizika, čime se štiti okoliš i biološku raznolikost.

20. travanj 2024 07:40