Aktualno
StoryEditor

Zabrana izvoza hrastovine: Tolušiću javna potpora s figama duboko u džepu

10. Lipanj 2017.

Naredbu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kojom se zabranjuje izvoz hrastovih trupaca rezane građe iznad 20 posto vlage izvan hrvatskih granica mnogi drvoprerađivači nisu dočekali s radošću iako nitko javno ne želi reći ništa protiv toga ministrova poteza.

>>>Tolušić zabranjuje izvoz hrastovih trupaca

Službeno je objašnjenje da se naredbom provodi ‘mjera za sprječavanje širenja štetnog organizma Corythucha arcuata‘kojom se čuva‘ šuma zavičajnih vrsta hrasta na kontinentalnome području Republike Hrvatske‘. Međutim, dobri poznavatelji prilika u drvoprerađivačkoj industriji kažu da je ta naredba donesena kako bi se spriječio šverc jeftino nabavljenog hrasta koji neki finalni proizvođači umjesto upotrebe u proizvodnji najčešće skupo preprodaju u inozemstvo. Kako kažu sugovornici, niti imaju toliko namještaja niti imaju sušara pa su izvozili i neosušenu rezanu građu.

>>>‘Ministar koji sluša građane’ Tolušić dobio pohvale zbog Zakona o zaštiti životinja

O kojim je finalnim proizvođačima riječ, nitko nije htio javno reći, no naši izvori spominju večeru u Plavome podrumu u Voloskom u nedjelju navečer, noć uoči otvorenja četrnaeste Drvotehnološke konferencije u Opatiji, na kojoj je u neformalnom razgovoru s drvoprerađivačima ministar Tolušić govorio o toj naredbi i na kojoj su se zbog nje ‘na mnogim predstavnicima finalista mogli vidjeti kiseli osmijesi‘.

>>>Tolušić objavio ‘ružan i ucjenjivački’ ugovor stranog trgovačkog lanca s domaćim proizvođačem

Ipak, neki su finalisti pozdravili donošenje naredbe, poput predsjednika Uprave Spin Valisa Zdravka Jelčića, koji je napomenuo da je zabrana privremeno rješenje.

- Našoj drvnoj industriji sada trebaju dugoročna strategija i provedbeni propisi, odnosno izvršna, provedbena politika strategije. Spin Valis preozbiljna je grupacija s 485 zaposlenih koja se u svojoj povijesti nikad nije bavila nečasnim poslovima i nikad nije izvezla ni prodala nijedan trupac - poručio je Jelčić.

>>>Tolušić: Uvodimo i uvest ćemo reda, ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve

U tvrtki Ciprijanović također smatraju da ministar čini pravu stvar za zaštitu domaćih proizvođača. No osim švercera hrastovih trupaca ta će mjera pogoditi i one koji su ih legalno izvozili kupujući ih na dražbama koje su organizirale Hrvatske šume. Osim stranih tvrtki koje su kupovale trupce, od domaćih najveći su kupci bili Florian grupa u talijanskom vlasništvu i tvrtka Panon u vlasništvu Darka Vukelića, od kojih nismo uspjeli dobiti komentar, a našićki God, također dosad jedan od najvećih kupaca na dražbama, ugašen je ove godine.

25. travanj 2024 06:18