Aktualno
StoryEditor

Zakupci neće temeljem dosjelosti moći postati vlasnici odmarališta BiH na Jadranu

14. Studeni 2018.

Ministar državne imovine Goran Marić i ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša suglasili su se u srijedu u Zagrebu da zakupci neće temeljem dosjelosti moći postati vlasnici bivših bosanskohercegovačkih odmarališta na hrvatskoj obali.

>>>‘Utjecajni’ Virtuoso smjestio Hrvatsku u top deset svjetskih destinacija

Dvojica ministara razgovarala su u Zagrebu o odmaralištima na kojima su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše Jugoslavije, a koja se natječajima daju u zakup.

Zakupom se ne prejudicira vlasništvo nego se samo štiti i povećava vrijednost zapuštene imovine, rekao je Marić, a Grubeša istaknuo da će BiH ustrajati na "zaštiti prava vlasništva", priopćilo je ministarstvo državne imovine.

"Vlasništvo je neotuđivo pravo i budući zakupci neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava temeljem dosjelosti. Ugovor o zakupu sadržavat će klauzulu kojom se zakupnik odriče prava na dosjelost", suglasila su se dva ministra, prema priopćenju ministarstva gospodarstva.

Marić je rekao da su ta odmarališta već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okružje, pa Hrvatska, za razliku od BiH, poduzima samo legitimne postupke za zaštitu imovine.

"Natječajima za zakup se ne utječe niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnovi, da joj se vrijednost sačuva i poveća. I tko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju“, naglasio je Marić.

>>>Golemo nacističko odmaralište postaje luksuzan turistički kompleks

Grubeša je rekao da "Hrvatska poduzima legitimne radnje da bi zaštitila imovinu, a BIH će inzistirati na zaštiti prava vlasništva“, stoji u priopćenju.

28. siječanj 2023 03:37