Aktualno
StoryEditor

Završava era bankarskih tajni u Švicarskoj

03. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Početkom ove godine počinje primjena Multilateralne konvencije o zajedničkoj administrativnoj asistenciji po pitanju porezne politike, čiji je potpisnik i Švicarska. Tom Konvencijom osigurava se godišnja razmjena informacija o bankarskim računima građana svih potpisnica. Švicarska tako ove godine počinje prikupljati podatke klijenata svojih banaka, a već iduće, 2018. godine, dijeliti ih s oko stotinu zemalja potpisnica.

>>>Nizozemska, Švicarska i Irska među najzloglasnijim poreznim utočištima svijeta

Time je započeo kraj ere Švicarske kao zemlje poreznog raja i bankarske tajne. Nacija se na potpisivanje Konvencije odlučila još 2014. godine, kako ne bi izgubila status vodećeg globalnog bankarskog hub-a, a parlament te zemlje ju je ratificirao već iduće godine.

Prethodno potpisivanju, Švicarska je dostavljala bankarske podatke samo onim zemljama s kojima je imala potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Čak i u takvim slučajevima, nije bilo garancije da će podaci o bankovnim računima biti dostavljeni. Zemlja koja je tražila takve podatke morala je unaprijed dokazati kako osoba ili tvrtka izbjegava plaćanje poreza, zbog čega i traži uvid u bankarsku tajnu.

Zaštita privatnosti

Stav Švicarske da zaštiti privatnost klijenata banaka bio je neumoljiv, čak i u slučajevima kada su podaci o bankovnim računima nezakonito stečeni. To je do izražaja došlo u slučaju ženevske podružnice HSBC banke. Nakon što su u javnost procurile informacije o računima pojedinih klijenata te podružnice, nastojanja Francuske i Indije da dobiju od Švicarske željene bankovne podatke bili su uzaludni.

>>>Nevini krivci panamski

Od ove godine druge zemlje više neće morati od Švicarske tražiti uvid u bankovne podatke svojih građana. Oni će im biti dostavljeni jednom godišnje. Međutim, ti podaci mogu se koristiti samo u svrhu oporezivanja i nikada ne mogu biti dostupni javnosti.

Izuzeće su siromašne zemlje koje nemaju resurse kojim bi osigurale tajnost podataka, kako svojih građana, tako i Švicaraca koji u tim zemljama imaju otvorene bankovne račune, navodi Swissinfo.

07. listopad 2022 09:10