Aktualno
StoryEditor

Žitoproizvod i KIM primili halal certifikate

07. Srpanj 2017.

Žitoproizvod i KIM Mljekara Karlovac prve su dvije tvrtke iz prehrambenog sektora u Karlovačkoj županiji koje su ispunile sve norme iz halal standarda, a direktorica KIM-a Andreja Bušić i direktor Žitoproizvoda Mario Scherr primili su u četvrtak i halal certifikate koje im je u restoranu Panorama predao Admir Muhić, glavni imam medžlisa karlovačke islamske zajednice.

Tijekom certificiranja moraju se ispuniti zahtjevi same procedure i halal norme, te uskladiti poslovanje s Pravilnicima o auditu, o halal klanju životinja, o zaštitnom znaku i o halal statusu aditiva, a Halal norma registrirana je u Hrvatskom zavodu za norme pod oznakom HRN BAS 1049:2010.

>>>Tele2 sedmi put dobio certifikat Poslodavac Partner

Stjecanjem HALAL certifikata, kazao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, KIM-u i Žitoproizvodu otvaraju se vrata islamskih zemalja kao jednog od najbrže rastućih tržišta na svijetu. Snaga tog tržišta, kazao je Dugonjić, procjenjuje se na preko 650 milijardi američkih dolara.

- Tijekom ove godine naš Centar planira doseći izdavanje stotog certifikata, čime postajemo regionalni lidera u halal proizvodnji i europskog lidera u halal turizmu. Naime, već su 30-ak hotela u hrvatskoj nositelji halal certifikata, što nećete naći ni u jednoj europskoj zemlji. Time je i Hrvatske unijela dodatnu vrijednost u EU, i to želimo iznijeti u brend CHFD "Croatia Halal Friendly Destination". Isto tako, Hrvatske je još jedna nepoznanica na halal tržištu bliskoga i dalekoga Istoka, a pozdravljam i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore koja podržava i halal certifikaciju kojom se jača i konkurentnost hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu, s to može privući i inozemne investitore u Hrvatsku, kazao je Dugonjić.

>>>Riječka Specijalna bolnica Medico prva dobila certifikat ‘kliničke izvrsnosti’

I sam restoran Panorama u kojem se odvijala svečanost dodjele halal certifikata krenuo je već u proceduru njegova stjecanja.

- U restoranskom poslovanju najkritičnija mjesta su roštilji, mora se strogo odvajati pribor koji se koristi za halal kuhinju od one ostale, a jednako važna je i edukacija osoblja i dosljedna primjena svih zadanih normi, kao i odabir provjerenih dobavljača u lancu od farme do stola. Ali, svaki dobar ugostitelj koji ima uveden HACCP sustav može se bez problema certificirati i u Halal normi. HACCP-om se već nalaže razdvajanje ribe, mesa peradi i crvenog mesa, i za uvođenje halala samo je potrebna nadogradnja specifičnosti u već postojeći sustav, a mi sve to provjeravamo najavljenim i nenajavljenim kontrolama, kazao je Dugonjić.

Usvajanje halal certifikata, kazao je Mario Scherr, neznatno poskupljuje proizvodnju zbog implementacije niza dodatnih kontrola u svim segmentima proizvodnje, a Dragica Crnković, direktorica za kontrolu kvalitete u Žitoproizvodu kazala je da u proizvodnju po halal normama ne smije ući genetski modificirana žitarica, a najstrože je zabranjeno prisustvu etilnog alkohola u bilo kojem segmentu proizvodnje, što se odnosi i na radnu snagu.

15. travanj 2024 01:26