Aktualno
StoryEditor

Žrtvujete li zdravlje zbog posla?

20. Veljača 2017.

Svi moramo raditi kako bismo mogli uzdržavati sebe, obitelj, ili ako smo sretni – kako bismo se i profesionalno ostvarili. No, u današnjim stresnim uvjetima rada, sve smo manje sposobni ‘isključiti‘ se,  a pogotovo nismo u stanju pojmiti kakve posljedice takav način života ima po naše zdravlje.

Zdravstveni problemi

Ukoliko previše toga podređujete poslu, to će se manifestirati nizom zdravstvenih problema  - od mentalnih poteškoća do fizičkih pitanja poput poremećaja u prehrani.  Previše ili premalo jedete, tijelo je u grču, i uvijek ste umorni? To su neki od glavnih znakova da su stvari izmakle kontroli...

>>> Tommy Emmanuel u ožujku ponovno u Zagrebu

Kognitivni problemi

Problemi s pamćenjem učestali su kod ljudi preopterećenih poslom. Pritom, napominju stručnjaci, ne radi se o samo davnim događajima, nego i o situacijama koje su se netom odvile.

Slabi odnosi s najbližima

Udaljenost od prijatelja i obitelji još je jedna štetna posljedica nezdravog odnosa prema poslu. Imate li sve manje vremena za ljude oko sebe? Događa li vam se da ne možete prestati razmišljati o poslu čak i kada ste u društvu?

Slaba samokontrola

Razina profesionalnosti i stručnosti srozava se kako se sve teže nosimo sa situacijom na poslu. Sve češće ‘pucamo‘ i fokusiramo se na negativno.

Ovo su samo neki od znakova koji alarmiraju na nezdrav odnos prema poslu. Umjesto na iscrpljivanje na radnom mjestu i bavljenje isključivo poslom dok ne bude gotov (hoće li ikada biti gotov?), promijenite pristup i odredite konkretne ciljeve. Primjerice, zapitajte se bi li vam pomogla promjena okoline? Može li se dio posla odraditi od kuće? Pokušajte si zadati rok za najveći dio posla, a ostatak odradite pod manje stresnim uvjetima, nakon što se stignete i odmoriti.

02. ožujak 2024 18:47