Aktualno
StoryEditor

Zuckerberg priznao da Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika

09. Travanj 2018.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprečavanju zloupotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja u ponedjeljak Reuters.

"Sada je jasno da nismo dovoljno učinili kako bismo spriječili da ti alati budu iskorišteni za nanošenje štete. Nismo široko gledali na pitanje naše odgovornosti i to je bila velika greška", napisao je Zuckerberg u izjavi Odboru za energetiku i trgovinu.

>>>U 18 sati korisnici Facebooka saznat će jesu li njihovi podaci zloupotrebljeni

"Bila je to moja greška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa", dodao je.

Također je kazao da će glavne investicije Facebooka u sigurnost "značajno utjecati na rast profitabilnosti".

Reuters dodaje da se šef Facebooka u ponedjeljak sastaje s američkim zastupnicima, uoči dvodnevnog saslušanja pred Kongresom koje počinje u utorak.

Dionice Facebooka porasle su u ponedjeljak za 1,7 posto.

>>>Facebook potvrdio da čita privatne poruke korisnika

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Korisnici Facebooka su u ponedjeljak trebali saznati  jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke koristila Cambridge Analytica, prenio je u ponedjeljak BBC.

>>>Zuckerberg ‘uštimava’ jamstva o zaštiti podataka s europskim standardima

Svaki korisnik te društvene mreže dobit će jednu ili dvije notifikacije o tome jesu li upotrijebljeni njihovi podaci.

Facebook će korisnicima javiti i koje aplikacije koriste i kakve su podatke one prikupile.

Tehnološki div je uoči istrage suspendirao i tvrtku Cubeyou. Istraživat će se je li ta tvrtka za analizu podataka prikupljala informacije za akademske, a potom ih koristila u komercijalne svrhe, u suradnji sa Sveučilištem u Cambridgeu.

08. lipanj 2023 21:01