Biznis i politika
StoryEditor

Američka gospodarska komora predlaže osnivanje Ministarstva za digitalnu transformaciju

09. Svibanj 2024.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) objavila je novo stajalište kojim zagovara osnivanje Ministarstva za digitalnu transformaciju Hrvatske. Kako navode u priopćenju, strategijom digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine postavljeni su ciljevi za dostizanje EU prosjeka u razini digitalizacije i pozicioniranje Hrvatske na sredini indeksa digitalnog desetljeća. U iščekivanju formiranja nove Vlade, AmCham smatra da je potrebno iskoristiti priliku i unaprijediti institucionalni okvir koji će olakšati Hrvatskoj ostvarenje strateških ciljeva.

Nadležnost novog Ministarstva za digitalnu transformaciju trebala bi uključivati prioritetna područja definirana Digitalnim kompasom EU-a, a to su digitalne vještine, digitalna transformacija poslovanja, sigurne i održive digitalne infrastrukture te digitalizacija javnih usluga.

Brojne države članice EU-a već imaju zasebna ministarstva zadužena za digitalnu transformaciju uključujući Dansku, Njemačku, Grčku, Luksemburg, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku. Dodatno, bugarska vlada ima ministra e-uprave, dok Portugal ima državnog ministra za gospodarstvo i digitalnu tranziciju.

– Digitalna transformacija sveobuhvatna je i utječe na sve sfere društva i gospodarstva. Kako bi se osiguralo strateško usklađivanje svih uključenih dionika i uspješna provedba digitalnih inicijativa, ključno je imati posebno ministarstvo koje bi osiguralo vodstvo u digitalnim temama. Ovakvim pristupom bi digitalne teme bile zastupljene i na tjednim sjednicama Vlade, što bi pomoglo podizanju važnosti digitalne transformacije – navodi AmCham u priopćenju, uz prijedlog osnivanja novog ministarstva ili transformaciju postojećeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u ministarstvo.

– Ovlasti nad digitalnim temama su u Hrvatskoj trenutačno raspoređene na više institucija. Sadašnja struktura poslovnoj zajednici otežava praćenje i provedbu relevantnih zakonodavnih promjena. To stvara nepotrebnu administrativnu složenost te razvodnjava komunikaciju o digitalnim temama i usporava provedbu projekata – smatraju u AmChamu.

14. lipanj 2024 12:13