Biznis i politika
StoryEditor

Američke banke se ponovno pripremaju za gubitke, ovaj put zbog tržišta nekretnina

05. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Američke banke razmatraju rasprodaju imovinskih zajmova uz popuste, čak i kada su zajmoprimci u toku s otplatom, budući da žele smanjiti izloženost posrnulom tržištu komercijalnih nekretnina. Ovo je uslijedilo nakon upozorenja da je sektor sljedeći koji bi mogao stradati nakon nedavnih previranja u američkoj regionalnoj bankarskoj industriji.

Banke kao što su HSBC i PacWest već su prodale zajmove s gubitkom, a druge olakšavaju provođenje sličnih prodaja u budućnosti promjenom načina na koji obračunavaju dugove komercijalnih nekretnina. Očekuje se da će se praksa rasterećenja isplativih zajmova povećati ove i sljedeće godine.

U svjetlu nedavnih vijesti o nedavnim izvješćima Financial Timesa, nekoliko američkih banaka sprema se rasprodati zajmove za nekretnine, čak i kada zajmoprimci budu u toku s otplatom. Ovaj se potez smatra znakom njihove odlučnosti da smanje izloženost uzdrmanom tržištu komercijalnih nekretnina koje je teško pogođeno pandemijom.

Uredi zjape prazni, a dugovi se gomilaju

Izdana su brojna upozorenja da je tržište komercijalnih nekretnina sljedeći sektor koji bi mogao nastradati nakon nedavnih previranja u američkoj regionalnoj bankarskoj industriji. Spremnost nekih zajmodavaca da preuzmu gubitke na takozvanim isplativim zajmovima za nekretnine dokaz je ove zabrinutosti.

- Čujem više o tome nego ikad u prošlom desetljeću. Činjenica da banke žele prodati kredite pojavljuje se u mnogim razgovorima - rekao je Chad Littell, analitičar u CoStaru, istraživačkoj tvrtki usredotočenoj na komercijalne nekretnine.

HSBC je navodno u procesu rasprodaje stotina milijuna dolara zajmova za komercijalne nekretnine, potencijalno s popustom, kao dio napora da se ukine izravno kreditiranje američkih developera. Ovaj potez je u skladu s drugim bankama koje olakšavaju izvršavanje sličnih prodaja u budućnosti promjenom načina na koji obračunavaju dug komercijalnih nekretnina.

Dok banke obično nerado prihvaćaju gubitke na velikim blokovima zajmova koji će zadržati svoju punu vrijednost sve dok zajmoprimci otplaćuju na vrijeme, neke su ohrabrene zbog straha od porasta kašnjenja u budućnosti. To posebno vrijedi za dugove osigurane uredskim nekretninama koje su doživjele pad potražnje zbog trajne popularnosti rada od kuće.

Usporavanje potražnje za komercijalnim hipotekarnim vrijednosnim papirima nagnalo je banke svih veličina da drže više imovinskih dugova nego što bi one ili regulatori željeli. Kao rezultat toga, mnogi sudionici na tržištu očekuju da će se obujam poslova povećati ove i sljedeće godine.

24. travanj 2024 05:23