Biznis i politika
StoryEditor

Američko gospodarstvo palo drugo tromjesečje zaredom

28. Srpanj 2022.

Američko gospodarstvo u drugom tromjesečju palo je za 0,9 posto, zabilježivši pad već drugo tromjesečje zaredom, što je snažan recesijski signal, pokazalo je izvješće ministarstva trgovine.

U prvom tromjesečju 2022. najveće svjetsko gospodarstvo palo je za 1,6 posto prema anualiziranoj stopi. Budući da je BDP neočekivano pao drugi kvartal zaredom, najnoviji podaci signaliziraju da je američko gospodarstvo u tehničkoj recesiji. Ekonomisti su, naime, očekivali rast BDP-a za 0,5 posto.

U izvješću ministarstva trgovine nadalje napominju da se pad događa u okolnostima kontinuirane inflacije, niske nezaposlenosti, nastavljenih izazova u lancima opskrbe i porasta ključnih kamatnih stopa.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, pokazuje po kojoj bi stopi BDP pao u godinu dana (4 tromjesečja) kada bi u svakom tromjesečju padao po istoj stopi po kojoj se smanjio u proteklom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

U odnosu na prvo tromjesečje američki BDP pao je u drugom tromjesečju za 0,2 posto, pokazuju prve procjene ministarstva.

15. kolovoz 2022 04:25