Biznis i politika
StoryEditor

Boris Johnson službeno dao ostavku, već se nagađa tko će ga zamijeniti

07. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika, prenijela je Hina.

Govor koji je Johnson održao danas na konferenciji za medije bio je kratak i površan, a iako se normalno premijeri koji odstupaju sa svoje pozicije fokusiraju na njihovu ostavštinu, britanski je premijer preko svih ključnih točaka koje su se dogodile tijekom njegova mandata tek osvrnuo, žestoko je optužio političke protivnike, a o svojim propustima koji su doveli do gubitka povjerenja nije rekao baš ništa.

Proces izbora novog čelnika Konzervativne stranke trebao bi početi uskoro, rekao je, a raspored će biti objavljen sljedeći tjedan. Johnson na trenutnoj poziciji planira ostati dok se ne izabere novi vođa torijevaca.

Johnson je rekao da je 'tužan što se odriče najboljeg posla na svijetu', ali je priznao da 'nitko nije ni izdaleka nezamjenjiv' u politici, a njegova odluka da ostane na dužnosti dolazi unatoč očitom nedostatku podrške unutar vlastite stranke.

Osvrćući se na članove vlastite vladajuće stranke koji su se okrenuli protiv njega, Johnson je rekao da je u Westminsteru mentalitet stada moćan i ' kada se krdo kreće, kreće se' na što je dobio brojne kritike na Twitteru jer su se svi okomili na premijera.

Johnson se zahvalio vlastitoj supruzi, djeci, Nacionalnoj zdravstvenoj službi, oružanim snagama i osoblju Downing Streeta, kao i cijeloj britanskoj javnosti.

Njegov posljednji udarac bila je ostavka Nadhima Zahawija, ministra financija koji je na poziciju došao prije nekoliko dana, a on i drugi ministri sinoć su stigli u Downing Street i zahtijevali ostavku od šefa stranke.

Tko bi ga mogao zamijeniti?

Britanski i svjetski mediji već su počeli nagađati tko bi mogao zauzeti Johnsonovu poziciju, a trenutni favorit je Ben Wallace, ministar financija koji je stekao veliku popularnost javnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prema rezultatima ankete YouGov-a Wallace bi mogao odnijeti sigurnu pobjedu.

Često spominjana je i Penny Mordaunt, državna tajnica za inozemnu trgovinu koja je svojedobno bila i ministrica obrane sve do dolaska Johnsona. Popularan je i prvi hinduist na poziciji ministra financija, bivši ministar Rishi Sunak kao i Liz Tuss, ministrica vanjskih poslova i zagovornica slobodne trgovine.

Spominju se ii bivši ministri Jeremy Hunt i Sajid Javid, ali i Nadhim Zahawi

19. travanj 2024 09:29