Biznis i politika
StoryEditor

Burzovni indeksi stagniraju, a mogli bi i duže jer FED najavljuje oštru borbu protiv inflacije

31. Kolovoz 2022.
Federalne reserve
Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno zbog energetske krize, rasta kamatnih stopa, rekordne inflacije u eurozoni i rizika od recesije, pa burzovni indeksi stagniraju.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon pada tri dana zaredom. Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.356 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 6.203 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,27 posto, na 12.995 bodova.
 
I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.
 
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale između 0,2 i 0,7 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 0,8 posto.
 
Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u negativnom području, no kasnije su se tržišta smirila.
A jučer su na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom. Dow Jones skliznuo je 0,96 posto, dok je S&P 500 pao 1,10, a Nasdaq indeks 1,12 posto.
 
S&P 500 izgubio je više od 5 posto od petka, kada je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.
 
A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.
 

Agresivno zaoštravanje monetarne politike

 
To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.
 
No, posljednji podaci pokazuju da zaposlenost u SAD-u i dalje raste, a nakon pogoršanja u lipnju i srpnju, u kolovozu se poboljšalo i povjerenje potrošača.
 
A to bi moglo podržati jačanje inflacijskih pritisaka i argumente Feda o agresivnom zaoštravanju monetarne politike.
 
- Oni moraju oslabiti tržište rada, a kako će to učiniti – morat će povećati kamate i učiniti da stvari postanu skuplje kako bi se potrošači povukli, potražnja oslabila, a dio radnika otpustio - kaže Ken Polcari, parter u tvrtki Kace Capital Advisors.
 
Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu.
 
Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi više od 3,5 posto.
26. travanj 2024 11:27