Biznis i politika
StoryEditor

Plenković najavio donošenje uredbe za OIE projekte u najkraćem roku, državni tajnik Milatić odbacio tvrdnje o zastoju

28. Ožujak 2023.
Ivo Milatićfoto Ratko Mavar
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u najskorije vrijeme predložit će Vladi usvajanje uredbe vezane uz obnovljive izvore energije (OIE), najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Na upit novinara zašto ta uredba i podzakonski akti nisu već doneseni, s obzirom da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je kazao da Ministarstvo očito radi na tome.

- Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu - odgovorio je premijer. 

Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji za novinare ranije u ponedjeljak upozorilo je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme.

Navevši sve prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE, kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora istaknuli su nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, a posebno uredbe kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE.

Po njima, nedostaju i pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. To su podzakonski akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, istaknuli su iz Udruženja, napomenuvši da bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije.

 

Po Milatiću sve u redu

 
Nakon konferencije za novinare Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić najavio je da će ministarstvo uskoro pripremiti uredbu o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i uredba o izdavanju energetskih odobrenja. 
 
OIE HGK je ocijenilo da je ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, no državni tajnik Milatić smatra da nisu istinite tvrdnje o zastoju projekata obnovljivih izvora energije.
 
- Kategorički odbijam tezu da je riješeno tek 16 projekata. Riješeno je zasada čak 114 projekata, a kada bi se govorilo o snazi iskaza interesa u tim projektima, u tih 114 projekata je jedan projekt koji je bio snage 900 megavata - rekao je Milatić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, do kraja 2021. godine izdano 700 megavata energetskih odobrenja, a nakon donošenja novog zakona izdano je još 417 megavata, odnosno ukupno 1117 megavata energetskih odobrenja. Kaže da su u tijeku dva natječaja ukupne snage 240 mgw te da su danas ministru na potpis pripremljena nova 22 projekta od 709 megavata.

Državni tajnik smatra da dosadašnje brojke dovoljne da se do 2024. godine dostigne cilj od 1500 mgw. Rekao je i da je uredba o natječaju za energetska odobrenja spreman za slanje u proceduru. 

Kazao je da može razumjeti da je developerima “sve nekako sporo”, ali i da oni moraju razumjeti da “ministarstvo ne može mimo zakonske procedure nikomu ništa dati koliko god netko htio da se to dogodi odmah”. 

Rekao je i da su u ministarstvu svjesni činjenice “da smo u solarima zaostali”, ali i da su upravo zato napravili zakonski okvir da to zaostajanje nadoknade. Dodao je da je uredba o priključenju u visokoj fazi donošenja.

26. travanj 2024 04:35