Biznis i politika
StoryEditor

ECB će Italiji uputiti prigovore na iznenadno uvođenje poreza za banke

18. Kolovoz 2023.
Europska središnja banka, ECBfoto Shutterstock
Europska središnja banka (ECB) uputit će Italiji pismo s prigovorima na vladin iznenadni porez na dobit banaka, piše u petak dnevnik Corriere della Sera.
 
U pismu će ECB kritizirati činjenicu da je Rim prošloga tjedna najavio uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestio talijansku središnju banku ni ECB, kako bi to trebalo učiniti prema pravilima EU-a, pišu talijanske novine ne navodeći izvore.
 
Taj porezni rizik oslabio bi talijanske banke i njezino gospodarstvo općenito, naglasit će ECB u pismu koje će biti poslano najkasnije za "nekoliko tjedana", navodi se u članku Corriere della Sera.
 
Podsjetimo, u nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada je prošli ponedjeljak objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 posto veliku dobit banaka, izazvavši velike prodaje dionica banaka, i to ne samo velikih talijanskih nego i ostalih bankarskih divova u eurozoni.
 
Potom se manje od  24 sata kasnije djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vrijednosti njihove imovine.
 
Jednokratnim se porezom oporezuje snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa. Reuters je u vrijeme kada je mjera objavljena doznao da će talijansko Ministarstvo financija tim porezom prikupiti nešto ispod tri milijarde eura. No prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, izračuni su ukazivali na znatno veće iznose.
27. travanj 2024 12:51