Biznis i politika
StoryEditor

ECB: ‘Zelene banke‘ najviše posuđuju zagađivačima

08. Prosinac 2023.
Europska središnja banka, ECBfoto Shutterstock

Istraživači Europske središnje banke (ECB) otkrili su da komercijalne banke u eurozoni, koje se reklamiraju kao ekološki odgovorne ili ‘zelene‘, zapravo najviše pridonose novim zajmovima za značajne onečišćivače. U objavljenom blogu supervizor banke objavio je da su komercijalni zajmodavci koji mnogo govore o zaštiti okoliša izdali približno četiri posto više zajmova najgorim zagađivačima od prosječnih banaka.

Post na blogu slijedi govor člana Izvršnog odbora ECB-a Franka Eldersona u studenom, koji predvodi zelena nastojanja banke, u kojem je upozorio komercijalne banke da zadovolje klimatske zahtjeve ECB-a do kraja 2024. — ili će plaćati kaznu za svaki dan.

Da budem jasan, nije na ECB-u da govori bankama kome trebaju, a kome ne trebaju posuđivati, ali neuspjeh u upravljanju klimatskim i ekološkim rizicima na odgovarajući način više nije kompatibilan s dobrim upravljanjem rizicima – rekao je.

ECB je tri godine vršio pritisak na komercijalne zajmodavce da pojačaju otkrivanje podataka o klimi i poboljšaju procjene rizika. No istraživači su otkrili da većina banaka, čak i one koje tvrde da su zelene, nisu uspjele prilagoditi svoje prakse kreditiranja stvarnosti globalnog zatopljenja.

Analizirajući ‘zelene‘ objave 101 sustavno važne banke u eurozoni i uspoređujući ih s novim zajmovima sektorima koji zagađuju okoliš između 2014. i 2022., uspjeli su ‘rasvijetliti ozbiljnu nepovezanost između bankarskih informacija o okolišu i njihove prakse kreditiranja‘.

Oni ‘nastaju jer banke nerado prekidaju uspostavljene kreditne odnose s zajmoprimcima koji imaju veći ugljični otisak‘  napisali su ekonomisti.

Banke koje se predstavljaju kao ekološki osviještene više su sredstava usmjeravale u industrije koje zagađuju okoliš. Tvrdnja nekih banaka da su ti zajmovi pomogli takozvanim ‘smeđim‘ zajmoprimcima da prijeđu na zelenije tehnologije bila je neutemeljena, prema ekonomistu ECB-a, jer tvrtke zagađivači nisu uspjele smanjiti emisije ili se obvezati na dobrovoljne ciljeve emisija.

Zapanjujuće, te banke također pokazuju nevoljkost davanja zajmova tvrtkama koje bi potencijalno mogle potaknuti inovacije u čišćim tehnologijama - napisali su istraživači.

Banke povećavaju svoju izloženost klimatskom riziku nastavljajući davati zajmove zagađivačima, što može rezultirati gubicima dalje niz liniju, dodaju pa zaključuju kako banke  nastavljaju posuđivati velikim zagađivačima kako bi ‘zajmoprimce održali na životu i izbjegli gubitke u bilanci‘ zaključuje se u blogu.

Smanjenje njihove izloženosti tim tvrtkama minimiziralo bi rizik, ali autori bloga zaključili su da nema ‘dovoljnih poticaja za banke da promijene svoju politiku kreditiranja‘.

S najavljenim kaznama ECB-a, ECB se nada da će komercijalne zajmodavce pozvati na odgovornost za klimatske i ekološke rizike svojih praksi davanja zajmova 2024. godine.

23. travanj 2024 23:02