Biznis i politika
StoryEditor

Energetski forum: Hrvatska će imati dovoljno plina u ogrjevnoj sezoni

23. Rujan 2022.
rusija energija plin
Hrvatska će imati dovoljno plina za sve potrošače tijekom ogrjevne sezone, bez obzira na krizu u Europi koja bi nastupila ako joj Rusija potpuno obustavi isporuku plina, istaknuli su sudionici 6. međunarodnog energetskog foruma (INTERENEF-a) koji se danas održava u Splitu.
 
Tema foruma je energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana, a organizator je Institut za europske i globalizacijske studije.
 
Ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Kristina Čelić je istaknula kako Hrvatska ima razvijenu plinsku infrastrukturu te preko LNG terminala na Krku nabavlja dovoljne količine plina, a osim toga ima i domaću proizvodnju.
 
"Pripremamo se za ogrjevnu sezonu. Naši kupci sljedeće zime bit će opskrbljeni količinama plina koje su potrebne, a osim toga osigurat ćemo i dovoljne količine električne i toplinske energije", rekla je Čelić.
 
Ustvrdila je da u Hrvatskoj neće biti "divljanja cijena" energenata kao što se to događa u više europskih zemalja, jer je vlada donijela paket mjera kojima je cilj obuzdati rast cijena energenata. Podsjetila je da se cijene električne energije za kućanstva, poduzetništvo i industriju neće mijenjati do 31. ožujka 2023. godine.

 

Hoće li Gazprom zatvoriti cijevi?

 
Utemeljitelj  i direktor INTERENEF-a Anđelko  Milardović je istaknuo kako Hrvatska u opskrbi plinom ne ovisi o Rusiji te je u boljoj situaciji u odnosu na Njemačku i zemlje srednje  Europe.
 
Po njegovim riječima, energetska situacija  na europskom kontinentu se usložnjava nastavkom rata u Ukrajini te prijeti opasnost od produbljenja energetske krize u Europi smanjenjem isporuke ruskog plina.
 
"Kad temperature padnu na minus deset ili petnaest, Putin bi mogao dati nalog Gazpromu da zatvori cijevi i tada bi uslijedili najprije gospodarski problemi u Europi, a potom i oni socijalno-političke naravi", smatra Milardović.
 
"U tom slučaju Rusija može diktirati uvjete u Europi i u svakom trenutku možemo očekivati da Putin zavrne isporuku plina i tako energente iskoristi kao sredstvo pritiska na Zapad kako bi oslabio posrednu intervenciju Zapada u ruskoj agresiji na Ukrajinu," rekao je Milardović.
 

Splitski autobusi na vodik

 
Darija Karasalihović - Sedlar s Katedre za energetiku i prirodni plin Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu je istaknula kako klimatske promjene utječu na Hrvatsku, posebice poplavama, te energetska tranzicija mora pomoći da se ubuduće obranimo od takvih događaja.
 
Podsjetila je kako trenutno u Hrvatskoj nema proizvodnje vodika te smatra da će biti nužna prilagodba infrastrukture kako bi se prešlo na proizvodnju vodika tako da do 2050. godine njegov udio u cjelokupnoj potrošnji energenta bude 15 posto.
 
Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je izvijestio kako gradski prijevoznik u Splitu razvija projekt po kojem će se vodik koristiti za autobuse gradskog prijevoznika Promet. Kaže da je već razvijen projekt  po kojem će se nabaviti autobusi na struju.
17. svibanj 2024 03:23