Biznis i politika
StoryEditor

EU želi da se prijeđe na zelenu energiju ne vodeći računa o okolišu

17. Svibanj 2022.

Tvrtkama bi bilo dopušteno graditi vjetroelektrane i solarne projekte bez potrebe za procjenom utjecaja na okoliš. Suludo!

EU ideje postaju sve luđe. Sada su spremni popustiti vlastite propise o zaštiti okoliša jer misle kako bi se obnovljivim izvorima energije mogla nadomjestiti ruska fosilna goriva. Također, razmatraju i energiju iz vodika. U prijevodu treba uništiti prirodu pod izgovorom očuvanja prirode.

Prema novim nacrtima prijedloga tvrtkama bi bilo dopušteno graditi vjetroelektrane i solarne projekte bez potrebe za procjenom utjecaja na okoliš.

- Dugotrajne i složene administrativne procedure ključna su prepreka za ulaganja u obnovljive izvore energije i njihovu infrastrukturu - navodi se u nacrtu. Planovi bi mogli 'rezultirati povremenim ubijanjem ili uznemiravanjem ptica i drugih zaštićenih vrsta, dodaje se u prijedlogu.

Ruski rat u Ukrajini potaknuo je EU da ubrza usvajanje alternativa fosilnim gorivima, što je slijedila u sklopu svog klimatskog cilja Zelenog dogovora za postizanje nulte emisije ugljika do 2050. Prošle godine je Komisija EU također predstavila niz mjera osmišljen kako bi se postigao srednjoročni cilj smanjenja emisija za 55 posto do 2030.

Uvezeni vodik

Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije za Green Deal, rekao je da je uvezeni vodik jedina moguća zamjena za plin koji koristi europska teška industrija, a veći dio dolazi iz Rusije.

- Nije bitno ne samo smanjiti naš ugljični otisak, bitno je održati naše gospodarstvo konkurentnim. Potreban nam je novi izvor energije za sektore u kojima je teško smanjiti otisak a vodik je taj izvor energije - rekao je Timmermans.

EU je pristala proizvesti 40 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030., ali bi dokumentom, koji bi trebao biti objavljen sljedeći tjedan, mogao biti postavljen viši cilj.

- S obzirom na geopolitičku situaciju bez presedana koju je stvorila ruska invazija na Ukrajinu i visoke cijene energije, postoji jasna potreba za koordiniranim i hitnim djelovanjem kako bi se ubrzala primjena obnovljive energije - navodi se u dokumentu.

Charles Moore, voditelj europskog programa za klimatski think-tank Ember, rekao je da EU treba raditi na izgradnji infrastrukture za obnovljive izvore energije ako su ozbiljni u namjeri zamjene fosilnih goriva.

Komisija je također predložila stroge kriterije za zeleni vodik i način na koji se stvara elektrolizom. Vodik bi se kvalificirao kao obnovljiv samo ako tijekom svoje proizvodnje ne poveća korištenje električne energije proizvedene iz fosilnih goriva i ako bi vratio u mrežu onoliko obnovljive električne energije koliko je potrošio.

19. travanj 2024 08:47