Biznis i politika
StoryEditor

Europske ‘zelene tvrtke‘ u strahu od Trumpove pobjede

29. Srpanj 2024.

Europske tvrtke usredotočene na čistu energiju, odnosno energiju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, odustaju od planova širenja, spremaju se za nižu prodaju ili se dvoume prilikom financiranja američkih projekata zbog straha od potencijalne pobijede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, piše Reuters.

Trump je odbacio politiku predsjednika Joea Bidena po pitanju borbe protiv klimatskih promjena nazvavši ju `novom zelenom prijevarom´ te se očekuje da će pokušati poništiti velik dio rada svoje administracije, uključujući Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji nudi porezne olakšice i subvencije američkim i stranim tvrtkama prilikom ulaganja u održivu energiju.

Zakon donesen 2022. godine djelovao je kao snažan poticaj europskim tvrtkama iz sektora održive energije da prošire ili uspostave svoju prisutnost u SAD-u, ali nagovještaj drugog Trumpovog predsjedništva bi ih u tome mogao u tome zasutaviti. 

 - Trump je veliki oportunist i prilično je nepredvidljiv pa se morate zapitati ima li smisla napraviti takvu okladu – rekao je za Reuters Peter Roessner, izvršni direktor tvrtke H2Apex.

Roessnerova tvrtka je mogla izgraditi tvornicu za proizvodnju spremnika vodika u Sjedinjenim Državama za oko trećinu od 15 milijuna dolara troškova. Međutim, u veljači je Roessner odlučio otkazati plan zbog zabrinutosti da bi Trump mogao biti ponovno izabran iako je tvrtka već obavila prve razgovore s potencijalnim kupcima.

Tržišne oklade koje procjenjuju da će Trump ponovno doći u Bijelu kuću ovog studenog, pojačale su se ovog mjeseca nakon što je na njega izveden pokušaj atentata tijekom predizbornog skupa i nakon što je nekoliko dana kasnije osigurao nominaciju Republikanske stranke.

Nedavne ankete pokazuju da se jaz oko klime između Trumpa i Kamale Harris smanjuje. Ipak, Roessnerovi komentari odražavaju zabrinutost među europskim tvrtkama za čistu tehnologiju oko toga što bi Trumpovo predsjedništvo moglo značiti i kako da se pripreme na takav scenarij.

Konzultantska kuća Roland Berger naglasila je da, iako je potpuno ukidanje Zakona o smanjenju inflacije (IRA) malo vjerojatno, Trumpova administracija još uvijek može ugroziti poticaje za električna vozila, solarnu energiju i energetsku učinkovitost.

Njemačka solarna tvrtka SMA Solar, izdala je upozorenje o profitu prošli mjesec, navodeći moguću promjenu vlade u Sjedinjenim Državama, drugom najvećem svjetskom solarnom tržištu nakon Kine, kao jedan od faktora rizika.

Iako SMA za sada ne odustaje od svojih planova za širenje, tvrtka je 4. srpnja rekla Reutersu da `primjećuje da nejasan ishod predsjedničkih izbora u SAD-u trenutno dovodi do određene nevoljkosti kada je u pitanju ulaganje u obnovljive izvore energije na lokalnoj razini´.

Čini se da neke tvrtke koje se bave obnovljivom energijom nesigurnost nije pokolebala. Nordex, Njemački proizvođač turbina na vjetar, prošli mjesec je kazao da će nastaviti proizvodnju u tvornici u Iowi koja je u stanju mirovanja, rekavši da će SAD ostati važno i dovoljno veliko tržište u budućnosti `bez obzira na političke razvoje događaja´. Nekoliko drugih, međutim, izvješćuje o kašnjenjima budući da potencijalni partneri od kojih se očekuje sufinanciranje projekata ne ispunjavaju svoje obveze. Tvrtka za proizvodnju vodika Thyssenkrupp Nucera, progovorila je o odgađanju konačnih odluka o ulaganjima u vezi s projektima u SAD-u. Iz tvrtke su rekli da je, iako se i dalje usredotočuje na SAD, ključno kako će program IRA-e izgledati nakon izbora. 

Norveški konkurent Nel kazao je da tek treba donijeti konačnu odluku o ulaganju u planirani proizvodni pogon u Michiganu, što ovisi o potražnji za njegovim proizvodima na američkom tržištu.

Neizvjesnost oko ishoda izbora u SAD-u i utjecaja istih počinje utjecati na industrije izvan sektora čistih tehnologija. Na primjer, njemačka tvrtka za proizvodnju strojeva Trumpf izvijestila je ranije ovog mjeseca o padu prodaje u SAD-u od 12 posto za svoju fiskalnu godinu 2023./24., kriveći `geopolitičke nesigurnosti´.

20. rujan 2024 09:38