Biznis i politika
StoryEditor

Europski dogovor o zabrani uvoza iz Rusije podigao cijene nafte

31. Svibanj 2022.
rast cijena nafte

Cijene nafte porasle su prema 124 dolara, potaknute dogovorom EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i najavom ukidanja pandemijskih ograničenja u Šangaju, kineskom industrijskom i trgovinskom središtu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u srpnju porasla 2,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 123,78 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u kolovozu uvećana je za 1,57 dolara, na 119,17 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 dolara višoj cijeni, od 118,53 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na dogovor čelnika EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 posto ukupnog uvoza. To je najoštrija sankcija koju je Unija uvela Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Uvoz sirove nafte postupno će se smanjivati tokom šest mjeseci, a uvoz derivata tokom osam mjeseci. Zabrana neće uključivati naftu koja se doprema cjevoodima, u ustupku Mađarskoj.

- Budući da se dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno - objašnjava analitičar PVM-a Tamas Varga.

- Količina je zapravo bliže 2,1 do 2,2 milijuna barela dnevno, budući da Poljska i Njemačka planiraju do kraja godine obustaviti kupnju nafte i iz cjevovoda - dodao je Varga.

Potporu cijenama pružila je i najava Šangaja da će od srijede građanima odobriti izlazak iz domova i korištenje automobila.

Proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici spremaju se pak i u srpnju povećati opskrbu za samo 432.000 barela dnevno, kao i u prethodnim mjesecima, reklo je šest izvora iz OPEC+.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 120,01 dolar, što znači da je poskupio 1,17 dolara u odnosu na protekli radni dan.

02. veljača 2023 20:24