Biznis i politika
StoryEditor

Fed podigao kamatne stope, a vjerojatno će to i ponoviti

26. Srpanj 2023.
Jerome Powell

Federalne rezerve povisile su kamatne stope za četvrtinu, navodeći još uvijek visoku inflaciju kao razlog za sada najvišu stopu središnje banke SAD-a u posljednjih 16 godina, objavio je Reuters. 

Povećanje stope, 11. Fed-ovo u posljednjih 12 sastanaka, postavilo je referentnu prekonoćnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25%-5,50 posto, a popratna izjava o politici ostavila je otvorena vrata za još jedno povećanje.

- Odbor (Saveznog otvorenog tržišta) nastavit će procjenjivati ​​dodatne informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku - rekli su iz Federalnih retervi jezikom koji je malo promijenjen u odnosu na lipanjsku izjavu i ostavio otvorene mogućnosti politike središnje banke dok traži točku zaustavljanja na trenutni ciklus zatezanja.

Kao što je navedeno u lipnju, Fed je rekao da će promatrati dolazne podatke i proučavati utjecaj svojih povećanja stopa na gospodarstvo ‘u određivanju opsega dodatnog jačanja politike koji bi mogao biti prikladan‘ za postizanje ciljane inflacije od dva posto.

Iako su podaci o inflaciji od sastanka Feda u lipnju bili slabiji od očekivanog, kreatori politike nisu bili voljni promijeniti svoje oštroumno stajalište dok se ne postigne veći napredak u smanjenju cjenovnih pritisaka.

- Smjernice za budućnost ostaju nepromijenjene jer odbor ostavlja otvorena vrata za daljnja povećanja stopa ako inflacija ne nastavi padati. Naše je stajalište da je Fed vjerojatno završio s povećanjem kamata za ovaj ciklus budući da će kontinuirano ublažavanje inflacije pasivno dovesti do strože politike budući da Fed drži nominalnu stopu Fed fondova stabilnom do 2024. - rekla je Kathy Bostjancic, glavna ekonomistica u Nationwideu.

‘Umjeren‘ rast

Ključne mjere inflacije i dalje su više nego udvostručene od Fedovog cilja, a gospodarstvo prema mnogim mjerama, uključujući nisku stopu nezaposlenosti od 3,6 posto, i dalje nadmašuje očekivanja s obzirom na brzo povećanje kamatnih stopa.

Povećanje broja radnih mjesta ostaje ‘snažno‘, objavio je Fed, dok je gospodarstvo opisano kao ‘umjeren‘ rast, blagi napredak u odnosu na ‘skromni‘ tempo viđen na sastanku u lipnju. Očekuje se da će američka vlada u četvrtak izvijestiti da je gospodarstvo raslo godišnjim tempom od 1,8 posto u drugom tromjesečju, prema ekonomistima koje je anketirao Reuters.

Međutim, s otprilike osam tjedana do sljedećeg sastanka Feda, što je pauza duža od uobičajene, nastavak umjerenog tempa povećanja cijena mogao bi ovo učiniti posljednjim povećanjem stopa u procesu koji je započeo opreznim povećanjem od četvrt postotnog boda ožujka 2022. prije ubrzanja u najbrže monetarno stezanje od 1980-ih.

Predsjednik Feda Jerome Powell održat će konferenciju za novinare kako bi razradio odluku i izjavu o politici, i možda pružio više pojedinosti o tome što bi središnju banku moglo potaknuti na još jedno povećanje stope ili odmaknuti se od jednog.

U najnovijim ekonomskim projekcijama kreatora politike Fed-a, 12 od 18 dužnosnika očekuje da će do kraja ove godine biti potrebno najmanje još jedno povećanje od četvrt postotnog boda.

29. travanj 2024 00:53