Biznis i politika
StoryEditor

Fed zadržao kamatne stope nepromijenjene, stoji iza toga da je američko gospodarstvo snažno

01. Studeni 2023.
Jerome Powell

Federalne rezerve zadržale su kamatne stope stabilnima u srijedu, ali su ostavile otvorena vrata daljnjem povećanju troškova zaduživanja u izjavi o politici u kojoj se navodi iznenađujuća snaga američkog gospodarstva, ali se također ukazuje na strože financijske uvjete s kojima se suočavaju poduzeća i kućanstva. 

- Gospodarska aktivnost se proširila snažnim tempom u trećem tromjesečju - rekao je Fed u izjavi o politici nakon dvodnevnog sastanka na kojem su se dužnosnici jednoglasno složili ostaviti referentnu prekonoćnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 posto kakva je još od srpnja, objavio je Reuters. 

Nadogradnja je to na ‘solidan tempo‘ aktivnosti koje je Fed vidio od svoje rujanske sjednice, a pratio je nedavne podatke koji su pokazali da je američki bruto domaći proizvod (BDP) rastao po godišnjoj stopi od 4,9 posto u trećem tromjesečju.

Američke su dionice porasle nakon objave izjave o politici dok je američki dolar smanjio dobitak u odnosu na košaricu valuta. Prinosi američkih državnih obveznica pali su na najniže razine.

- Činjenica da su ostavili stope nepromijenjene drugi put zaredom sugerira da bi Fed mogao ostaviti stope nepromijenjene u prosincu. A ako to učine, to znači da je Fed gotov - rekao je Peter Cardillo, glavni tržišni ekonomist u Spartan Capital Securities.

Iako tržišta misle da bi Fedova kampanja dizanja kamata mogla biti završena, s financijskim uvjetima koji se sami pooštravaju kroz više tržišne kamatne stope, podaci koji ukazuju na jače gospodarstvo i tržište rada od očekivanog zadržali su izglede za još jedno povećanje.

U najnovijem priopćenju Fed-a navedeno je da s još uvijek ‘snažnim‘ povećanjem broja radnih mjesta i još uvijek ‘povišenom‘ inflacijom, središnja banka nastavlja razmatrati ‘opseg dodatnog jačanja politike koji bi mogao biti prikladan za vraćanje inflacije na dva posto tijekom vremena‘.

Sve oči uperene u Powella 

Predsjednik Feda Jerome Powell održat će uskoro konferenciju za novinare kako bi razradili izjavu i ekonomske izglede koji su do sada prkosili očekivanjima o skorom usporavanju. Njegove bi riječi mogle biti od posebne važnosti za ulagače koji pokušavaju naslutiti planira li Fed još uvijek ponovno povisiti stope, kao što je većina njegovih dužnosnika naznačila u rujanskoj rundi gospodarskih projekcija.

Sama izjava o politici postala je sve štedljivija jer su dužnosnici postali manje sigurni u svoj sljedeći potez, balansirajući između sporog, ali stalnog pada inflacije i osjećaja da će se gospodarstvo vjerojatno usporiti u nadolazećim mjesecima, te zabrinutosti da se previše gura s povećanjem stopa mogao uzrokovati usporavanje više nego što je potrebno.

U priopćenju se navodi da Fed još uvijek prati razvojni učinak svojih prošlih povećanja stopa dok razmišlja o daljnjim akcijama, svjestan ‘kašnjenja s kojima monetarna politika utječe na gospodarsku aktivnost i inflaciju, te na gospodarska i financijska kretanja‘.

28. travanj 2024 22:38