Biznis i politika
StoryEditor

Francuska predlaže strategiju ‘proizvedeno u Europi‘

17. Siječanj 2023.
foto Getty Images/istockphoto
Francuska se zalaže da EU na američke subvencije za ‘zelena‘ ulaganja odgovori industrijskom strategijom kako bi spriječila odlazak tvrtki iz Europe i smanjila ovisnost članica o vanjskim dobavljačima, pokazuje dokument vlade u Parizu.
 
"Zato je danas ključna provedba ambiciozne i snažne europske industrijske politike, a francuska vlada predlaže da bude oblikovana kao strategija ‘proizvedeno u Europi‘", navodi Francuska u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.
 
Pariz u dokumentu poziva na hitne mjere, u prvom redu kako bi se zadržale europske tvrtke u sektorima solarnih panela, baterija, vodika i ključnih sirovina, ističući da bi se strategija "proizvedeno u Europi" trebala temeljiti na četiri stupa.
 
Prvi bi stup bili konkretni ciljevi EU-a o smanjenju ovisnosti o vanjskim dobavljačima i utvrđivanje proizvodnih ciljeva do 2030. u ključnim sektorima koji bi bili regulirani zakonima EU-a, po uzoru na europski zakon o čipovima.
 
EU bi također morao pojednostaviti i ubrzati izdavanje dozvola za nove proizvodne pogone i preustrojiti energetsko tržište kako bi europskim kompanijama osigurao energiju po pristupačnim cijenama, sugerira Francuska.
 
Drugi bi stup bila hitna promjena propisa o državnoj pomoći kako bi se omogućilo vremenski ograničeno produljenje kriznih pandemijskih poticaja tvrtkama u ciljanim sektorima.
 
Države bi kompanijama pomagale subvencijama ili poreznim olakšicama kako bi im omogućile sigurnost pri donošenju odluka o ulaganjima.
 
Treći stup bilo bi europsko financiranje osjetljivih sektora kako bi se neutralizirale razlike u fiskalnim kapacitetima među zemljama EU-a. Na razini Unije mogao bi se osnovati fond koji bi se povoljno zaduživao i novac u obliku jeftinih zajmova doznačivao zemljama-članicama.
 
Pariz je također predložio uspostavu "kriznog fonda" i prenamjenu novca koji je EU odlučio pribaviti za druge ciljeve i njegovo usmjeravanje u strateške projekte za europsku industriju, povrh državne pomoći na razini zemalja.
 
Konačno, EU bi do kraja godine trebao uspostaviti novi "stabilizacijski fond” koji bi preuzeo sredstva fonda za hitne slučajeve i pomagao osjetljivim sektorima.
 
Posljednji stup strategije bila bi potpuno mobilizirana trgovinska politika, uključujući nedavne instrumente trgovinske zaštite, predlaže Pariz u dokumentu.
25. travanj 2024 20:38