Biznis i politika
StoryEditor

Francuzi i Talijani već plaćaju porez na nekretnine u Hrvatskoj – ali u svojim zemljama

05. Rujan 2024.
Francuska, nekretnine, porezi

Talijani, državljani Belgije i bogatiji Francuzi već plaćaju poreze na nekretnine u Hrvatskoj. Samo ih plaćaju u proračune svojih zemalja. Naime, u tim zemljama postoje tzv. porezi na bogatstvo, koji se plaćaju i na nekretnine u drugim zemljama. Pa tako i u Hrvatskoj.

Francuzi čije neto bogatstvo prelazi 1,3 milijuna eura plaćaju tako progresivni porez po stopi od 0,5 do 1,5 posto vrijednosti, Talijani 1,06 posto prema tržišnoj cijeni nekretnine ili onoj po kojoj je nekretnina kupljena, dok državljani Belgije plaćaju 20 do 50 posto od procijenjene vrijednosti najma koju su vlasti pripisale nekretnini.

S obzirom da Hrvatska ima potpisan cijeli niz ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zanimalo nas je hoće li stanovnici tih i drugih zemalja koji su kod nas kupili nekretnine, porez i ubuduće plaćati u svojoj zemlji. Osobito Talijani koji isu vlasnici cijelog niza nekretnina na hrvatskoj obali, posebice u Istri. No, iz Porezne uprave su nam odgovorili, da će uvođenjem poreza na nekretnine, strancima on biti razrezan u Hrvatskoj.

- Republika Hrvatska ima pravo oporezivati nekretnine koje se nalaze u Republici Hrvatskoj, a koje su u vlasništvu rezidenata drugih država, neovisno o činjenici ima li Republika Hrvatska s drugom državom sklopljen ugovor o sprečavanju dvostrukog oporezivanja ili ne – odgovorili su nam iz Porezne uprave.

05. rujan 2024 12:01