Biznis i politika
StoryEditor

Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu

07. Prosinac 2022.
Mihael Furjan

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.

Sudjelujući na izbornoj skupštini osječke podružnice HUP-a, Furjan je kazao kako je za povećanje konkuretnosti nužno i bolje i veće korištenje EU fondova, posebice u privatnom sektoru. Smatra također da javni sektor nema kapacitet za povlačenje svih raspoloživih EU sredstava.

Hrvatski poduzetnici pokazali su tijekom pandemije da se rast može ostvarivati i u najtežim vremenima, ali nam ne trebaju "klipovi pod nogama", ne trebamo izmišljene dodatne poreze, birokraciju i prepreke koje nam otežavaju posao, poručio je predsjednik HUP-a.

Istaknuo je i da bi u HUP-u voljeli da Vlada sluša poduzetnike, kao što se slušaju poduzetničke udruge u Francuskoj ili Njemačkoj, ali im se čini da Vlada "više ide prema nekim populističkim i kratkotrajnim mjerama, umjesto da gleda što je dugoročno dobro za hrvatsko gospodarstvo".

- Ono što je dobro za poduzetnike i radnike, dobro je i za Hrvatsku, jer nema uspješnih poduzeća bez zadovoljnih i motiviranih radnika, a nema ni uspješne Hrvatske bez uspješnih kompanija. Želimo poručiti našoj administraciji da treba slušati puls poduzetnika, odnosno ono što im je potrebno, da bi u budućnosti svi zajedno imali bolji rast i razvoj - naveo je Furjan.

Ujedno, pohvalio je projekte povezivanja HUP-a s osječkim visokoobrazovnim institucijama, ocijenivši kako hrvatski obrazovni sustav ne odgovara potrebama poduzetnika na način da školuje kadar potreban biznisu.

- Na žalost, mi i dalje često školujemo ljude za zanimanja koja gotovo da izumiru, i oni se teže snađu na tržištu rada, a u ICT sektoru imamo nedostatak radnika, iako se taj nedostatak danas javlja gotovo svagdje -  ocijenio je Furjan.

30. siječanj 2023 23:21