Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska i u srpnju među zemljama EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena

05. Rujan 2023.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su srpnju, sedmi mjesec zaredom, dok je Hrvatska zadržala mjesto u skupini zemalja s najsnažnijim rastom, pokazali su u utorak podaci Eurostata.

U eurozoni i EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u srpnju manje za 0,5 odnosno za 0,6 posto u odnosu na lipanj kada su na oba područja smanjene za 0,4 posto, izračunao je Eurostat.

Najviše su i u EU i u eurozoni pale proizvođačke cijene intermedijarnih dobara, za 1,2 posto. Slijedi energetski sektor u kojem su skliznule za 0,9 posto u eurozoni i za jedan posto u EU. Proizvođačke cijene netrajnih potrošačkih dobara bile su gotovo nepromijenjene, a blago su porasle cijene kapitalnih dobara.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji pale su i u eurozoni i u EU za 0,4 posto.

Hrvatska uz Slovačku

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u srpnju Irska, za 8,1 posto. Slijede Nizozemska i Švedska gdje su smanjene za 2,1 odnosno 1,8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je pak u Latviji, za 2,2 posto. Slijede Slovačka i Hrvatska gdje su bile za 1,7 odnosno 1,3 posto više nego u lipnju, navodi Eurostat. Srpanjski rast cijena u Hrvatskoj nadovezao se na isto postotno povećanje u lipnju.

Oštriji pad cijena energije

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju pale za 7,6 posto u eurozoni i za 6,6 posto u EU.

U lipnju smanjene su za 3,4 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 2,4 posto u Uniji. Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 24,2 posto u eurozoni i za 21,5 posto u EU. U lipnju bile su pale za 16,4 odnosno 14 posto.

Zamjetno su pale i proizvođačke cijene u sektoru intermedijarnih dobara, za četiri posto u eurozoni te za 3,9 posto u EU. Najviše su pak porasle cijene u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, za 7,6 posto na oba područja. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više za 1,6 posto nego u srpnju prošle godine.

Skuplja osmorka

Najviše su u srpnju i na godišnjoj razini pale cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 39,5 posto. Slijede Bugarska i Italija s padom od 18,1 odnosno 13,8 posto. Najviše su pak ponovno porasle u Mađarskoj, za 18,8 posto. Slijede Slovačka sa 17,8-postotnim rastom i Slovenija gdje su uvećane za 6,8 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju bile više za 3,6 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju uvećane su za 4,2 posto. Samo osam zemalja bilježilo je rast cijena na godišnjoj razini, pokazuje izvješće Eurostata.

23. lipanj 2024 11:50