Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatska u ovom trenu ima previsoku inflaciju za prelazak na euro

03. Travanj 2022.
Lider Klub izvoznika, Boris Vujčićfoto Ratko Mavar
Da bi sljedeće godine Hrvatska mogla ući u eurozonu, inflacija ne bi smjela biti veća od 5,76 posto, a u veljači je iznosila 6,3 posto. Očekuje se, međutim, da će EK Hrvatskoj ipak malo progledati kroz prste

Kad bi se stopa inflacije u Hrvatskoj do početka svibnja nastavila kretati istim smjerom kao posljednjih godinu dana, Hrvatska ne bi mogla ispuniti jedan od kriterija za ulazak u eurozonu. Naime, jedan od uvjeta jest stopa inflacije koja ne smije biti viša od 1,5 postotnih bodova od prosječne stope inflacije u tri države Europske unije s najnižim rastom cijena.

Budući da su Francuska, Malta i Portugal, prema Eurostatu, imale najnižu stopu inflacije, te je njihov zajednički prosjek iznosio 4,26 posto, da bismo sljedeće godine mogli uvesti euro, inflacija u Hrvatskoj ne bi smjela biti veća od 5,76 posto. Državni zavod za statistiku nedavno je objavio da je godišnja inflacija u veljači u Hrvatskoj iznosila visokih 6,3 posto.

No dobra je vijest da Europska unija može malo i zaobići svoja pravila.

– Europska komisija će na proljeće ove godine u svom Izvješću o konvergenciji ocijeniti ispunjavanje kriterija konvergencije u članicama koje još nisu uvele euro, pa tako i za Hrvatsku. Ona ima određeni stupanj fleksibilnosti pri određivanju visine referentne vrijednosti inflacije. Primjerice, iz izračuna referentne vrijednosti može isključiti državu članicu EU, ili više njih, za koju ocijeni da ima prenisku stopu inflacije te da time znatno odstupa od ostalih država članica. Budući da su inflacijska kretanja u Hrvatskoj dobro usklađena s kretanjima u europodručju i EU, izgledno je da će Hrvatska uspjeti zadovoljiti kriterij stabilnosti cijena – smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci.

Pri razmatranju kriterija inflacije kao referentno razdoblje uzet će se ono od 1. svibnja 2021. do 30. travnja 2022., a teško je da će ožujak i travanj moći donijeti osjetnije smanjenje cijena, zato će, vrlo vjerojatno, jedino uza spomenuto diskrecijsko pravilo Europske komisije o isključivanju iz izračuna članica s 'preniskom' inflacijom Hrvatska ispuniti taj kriterij kako bi prihvatila euro početkom 2023. 

23. travanj 2024 05:04