Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto

30. Rujan 2022.

Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane. U kolovozu stopa inflacije iznosila je 7,9 posto.

Procjena za rujan pokazuje najsnažniji rast cijena od 1996. godine i početka vremenskog niza usporedivih podataka, napominje Reuters. Agencija dpa ističe pad da neke savezne zemlje nisu vidjele tako visoku stopu inflacije još od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Cijene energije bile su u rujnu više za 43,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju izračuni Destatisa. U kolovozu uvećane su 35,6 posto. Ubrzao je i rast cijena hrane, na 18,7 posto, s kolovoških 16,6 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u rujnu poskočile 1,9 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u kolovozu.

Destatis ističe 'zamjetan' rast cijena energije od početka rata u Ukrajini i 'natprosječan' rast cijena hrane, koji povezuje s 22,3-postotnim povećanjem proizvođačkih cijena u prehrambenom sektoru.

Statističari izdvajaju i ukidanje olakšica za gorivo i mjesečne karte za javni prijevoz i kontinuirane poremećaje u opskrbnim lancima zbog pandemije koronavirusa.

01. prosinac 2022 12:45