Biznis i politika
StoryEditor

Kina nadmašila SAD u prodaji korporativnog duga, središnje banke igraju najveću ulogu

10. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Američke Federalne rezerve i Narodna banka Kine sve se više razilaze u strategijama monetarne politike, a kineski poslovi s korporativnim obveznicama prestigli su one u SAD-u posljednjih mjeseci, objavio je Bloomberg. 

Izdavanje duga denominiranog u juanima od strane nefinancijskih kompanija iznosilo je ukupno 2,04 trilijuna juana ili otprilike 306 milijardi dolara između travnja i kolovoza. 

U isto vrijeme je prodaja korporativnog duga denominiranog u dolarima iznosila ukupno 283 milijarde dolara. Monetarna politika Pekinga omogućila je brojnim kompanijama da prodaju obveznice po najnižim cijenama u više od desetljeća. Narodna banka Kine snizila je ključne kamatne stope ne bi li pokušala osnažiti oslabljeno kinesko gospodarstvo pogođeno pandemijom COVID-19.

U međuvremenu, Federalne rezerve agresivno podižu kamatnu stopu ne bi li obuzdale inflaciju, a prodaja duga u dolarima pala je 40 posto na 592 milijarde dolara do sada. Riječ je o najnižoj razini u zadnjih 11 godina, objavio je Bloomberg. 

Izdavanje novčanica u juanima palo je oko šest posto ove godine. Ipak, ukupna izdanja duga u dolarima do danas i dalje su veća od onih u juanima s obzirom da trend prodaje duga u Kini pokazuje veličinu njezinog gospodarstva, ali ne i međunarodnu popularnost juana.

25. travanj 2024 00:17