Biznis i politika
StoryEditor

Kina pokrenula spor pred WTO-om zbog ograničenja izvoza čipova u SAD

13. Prosinac 2022.

Kina je pokrenula trgovinski spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Sjedinjenih Država zbog mjera kontrole izvoza kineskih čipova, odnosno njihova uvoza u SAD, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Sjedinjene Države su u listopadu donijele sveobuhvatni skup propisa s namjerom usporavanja kineske industrije poluvodiča, što je izazvalo pritužbe iz Kine.

– Kina pokreće pravne radnje pred WTO-om zbog neophodnog načina rješavanja naših zabrinutosti i obrane naših legitimnih interesa – piše u priopćenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.

Dodaje se da su američka ograničenja ‘ugrozila stabilnost globalnih industrijskih opskrbnih lanaca‘. Kineski ‘zahtjev za konzultacijama‘ je prvi korak u dugoj proceduri pred WTO-om.

– Primili smo kineski zahtjev za konzultacijama povezan s određenim radnjama SAD-a koje utječu na tržište poluvodiča – rekao je glasnogovornik ureda američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodge.

– Kao što smo već priopćili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu sigurnost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu sigurnost – rekao je Hodge u izjavi poslanoj mailom.

Kineska žalba na SAD-ovo ograničenje njihova izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Washingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal koje je među ostalima uvela i Kina. Sjedinjene Države, redoviti kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a.

27. travanj 2024 02:07