Biznis i politika
StoryEditor

MMF očekuje prepolovljenu potražnju za stanovima u Kini

02. Veljača 2024.

Potražnja za novim stanovima u Kini prepolovit će se narednih deset godina, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF). Ako se ove prognoze ostvare, to će biti značajan uteg vladi u Pekingu u njezinim naporima oživljavanja ekonomskog rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Kako stoji u MMF-ovom izvješću objavljenom u petak, ‘fundamentalna potražnja za novim stanovima u Kini past će između 35 i 55 posto uslijed pada broja novih kućanstava u gradovima te velikog broja nedovršenih i neuseljenih nekretnina‘.

Usporavanje potražnje, prenosi CNBC, rezultirat će težom prodajom prekomjerno izgrađenih stanova što će produžiti prilagodbu u srednjem roku i usporit će rast, ocjenjuju u MMF-u. Ova bi prognoza mogla imati značajne posljedice na cijelo kinesko gospodarstvo s obzirom da nekretninski sektor i prateća industrija sudjeluje s četvrtinom udjela u tamošnjem BDP-u. Međutim, Zhengxin Zhang, kineski predstavnik pri MMF-u, istaknuo je u izvješću kako prognoza o 50-postotnom padu potražnje ‘precjenjuje mogući pad tržišta‘. Zhang smatra da će potražnja za nekretninama u Kini ostati relativna snažna, a postupno će je povećavati i vladina podrška.

- Sukladno tome, značajan pad potražnje za stanovima je vrlo malo vjerojatan - istaknuo je Zhang.

Kineski nekretninski sektor snažno je rastao proteklih nekoliko desetljeća, dobrim dijelom i zbog kupnje stanova radi ulaganja. To je motiviralo vladu na javne apele kako su ‘stanovi za stanovanje, a ne za špekuliranje‘. No, u zadnje tri godine nekretninski sektor u značajnoj je krizi, a najzaduženije kompanije - poput Evergrandea koji je početkom tjedna krenuo u likvidaciju pritisnut sa 300 milijardi dolara duga - polako nestaju.

27. travanj 2024 22:34