Biznis i politika
StoryEditor

Musk predlaže ‘malu naplatu‘ za kompanije i političare na Twitteru

04. Svibanj 2022.
Elon Musk

Ako je vjerovati najavama Elona Muska, Twitter bi uskoro mogao uvesti "malu cijenu" za komercijalne račune i za verificirane račune predstavnika izvršne vlasti, kako u SAD-u, tako i drugdje. Najavio je to, a gdje drugdje, nego u tvitu na platformi koju je nedavno kupio dodavši i to da će ta društvena mreža "uvijek biti besplatna za povremene korisnike”.

Izvršni direktor Tesle, a sada i vlasnik Twittera kojeg je preuzeo za vrtoglavih 44 milijarde dolara, iznio je dosad dosta velikih ideja o tome kako bi ta mreža trebala funkcionirati, a jedna od njih uključuje "slobodu govora" premda još nitko nije proniknuo što to za Muska ustvari znači. No, što se pravih poslovnih planova tiče, zasad je o njima poznato vrlo malo detalja.

Ono što je primjerice najavljeno pretpostavlja da će ta društvena mreža bez oglasa, što se čini vrlo smjelim obzirom da Twitter trenutno ostvaruje veliku većinu svojih prihoda od oglašavanja. Naime, za oglašivače Twitter ima i baznu cijenu, a ona trenutno iznosi 2,99 dolara mjesečno.

U utorak je Wall Street Journal izvijestio da, iako Musk planira preuzeti Twitter i iako će se taj posao konačno zaključiti tek kasnije ove godine, Musk također planira ponovno javno objaviti inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica na burzi u sljedeće tri godine. Inače, dionice Twittera porasle su za 13 posto od početka godine do danas.

A dok Musk planduje o budućnosti Twittera, američki mediji pišu o sve većim promišljanjima zaposlenika te društvene mreže koji razmišljaju o odlasku iz tvrtke kada na čelu tvrtke službeno dođe eskcentrični Musk. Neki čak procijenjuju da bi lijevo orijentirani zaposlenici te mreže mogli pokrenuti sabotaže protiv kontroverznog tajkuna, zbog čega su čak navodno developerima i uskraćena pojedina prava kako ne bi napravili štetu u bazama ili u algoritmu.

Kako prenose mediji u Americi, zaposlenici se ne boje da će se pod Muskom prava slobode govora ili demokracije promijeniti, njihov je najveći strah, vjerovali ili ne, kako više neće moći raditi na daljinu, već će morati dolaziti u ured.

26. travanj 2024 13:34