Biznis i politika
StoryEditor

Najavljuje se skroman rast kamata i na štedne depozite

06. Studeni 2022.
Christoph Schoefboeck

Daljnje ECB-ovo monetarno zaoštravanje iduće godine moglo bi izazvati rast kamatnih stopa na kredite, a posljedično i na depozite. No pitanje je hoće li te kamate rasti proporcionalno s onima na kredite

S rastom kamatnih stopa na kredite rast će i kamate na depozite, sažetak je odgovora koji smo dobili od banaka i Hrvatske udruge banaka na pitanje hoće li s rastom kamatnih stopa na kredite proporcionalno rasti i kamate na štednju.

– Dugoročno gledajući, očekujemo proporcionalno kretanje aktivnih i pasivnih kamatnih stopa – odgovorili su iz HUB-a i naveli da je prosječna kamatna stopa na oročene kunske depozite s valutnom klauzulom porasla s 0,23 posto potkraj prošle godine na 0,38 posto u kolovozu ove godine, a na oročene devizne depozite s 0,08 posto na 0,23 posto.

No rast kamata na depozite, barem prema sadašnjim predviđanjima, neće biti velik jer, unatoč tomu što je Europska središnja banka podignula kamatne stope, bankari u Hrvatskoj (kratkoročno) ne najavljuju znatan rast kamata na kredite. Naime, smanjenje stope obveznih pričuva, ulazak u europodručje i gospodarsko usporavanje faktori su koji za sada ublažavaju pritisak na povećanje kamatnih stopa.

Trenutačno ni Erste banka ne planira podizati kamatne stope na novoodobrene kredite građana, a u segmentu gotovinskih kredita čak je smanjila kamatu od 0,51 do 1,10 postotnih bodova.

– U dijelu poslovanja s gospodarstvom kamatne stope zabilježile su u posljednje vrijeme određeni porast zbog rasta euribora – odgovorili su iz Erste banke i dodali da će u idućem razdoblju razina kamatnih stopa većinom ovisiti o potezima nositelja monetarnih politika u segmentu podizanja referentnih kamatnih stopa.

Ukratko, daljnje ECB-ovo monetarno zaoštravanje iduće godine ipak bi moglo izazvati rast kamatnih stopa na kredite, a posljedično i na depozite. No zbog velike likvidnosti pitanje je hoće li te kamate rasti proporcionalno s onima na kredite.

– Kad su u pitanju kamatne stope na depozite, porast referentnih kamatnih stopa zasigurno stvara podlogu i za postupan rast depozitnih kamatnih stopa. No u trenutačnom okružju visoke likvidnosti taj će proces biti sporiji – zaključuju u Erste banci. (A. K.)

27. rujan 2023 07:49