Biznis i politika
StoryEditor

Najveći mirovinski fond u svijetu na gubitku zbog inflacije i straha od recesije

17. Kolovoz 2022.

U prvoj polovini godine norveški je mirovinski fond zabilježio gubitak na ulaganjima od 174 milijarde dolara budući da su na dionice utjecali strah od globalne recesije i inflacija.

Tako je najveći mirovinski fond u svijetu, inače 'težak' oko 1,3 bilijuna dolara, u razdoblju od siječnja do lipnja zabilježio negativan prinos na ulaganja od 14,4 posto.

- Tržište su obilježeli rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Europi - rekao je izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.

- Posebno su loše prošle tehnološke dionice s povratom od minus 28 posto - dodao je Tangen .

Svi sektori u koje fond ulaže zabilježili su negativne prinose u prvoj polovini godine, uz izuzetak onog energetskog, s povratom od 13 posto koji je potaknuo skok cijena energenata zbog rusko-ukrajinskog rata.

Prinos na ulaganja u dionice iznosio je u prvoj polovini godine minus 17 posto, a prinos na ulaganja u obveznice minus 9,3 posto. Negativan prinos fond je zabilježio i na ulaganja u infrastrukturu za obnovljive izvore energije, od minus 13,3 posto.

Zaradu su donijela te ulaganja u nekretnine koje nisu izlistane na burzi, s prinosom od 7,1 posto.  

Krajem lipnja 68,5 posto imovine kojom fond upravlja bilo je uloženo u dionice, a 28,3 posto u obveznice. Udio ulaganja u nekretnine koje nisu izlistane na burzi iznosio je tri posto, a udio ulaganja u infrastrukturu za obnovljivu energiju 0,1 posto.

Fond je osnovan 1996. godine kako bi ulagao prihode od prodaje nafte i plina za mirovine svih građana Norveške. Trenutno drži udjele u više od 9300 kompanija diljem svijeta.

06. veljača 2023 18:20