Biznis i politika
StoryEditor

Neredi u Buenos Airesu zbog Mileijeve reforme proračuna

13. Lipanj 2024.
Javier Milei

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike ispred Kongresa koji su se okupili uoči glasanja u srijedu u Senatu o reformama koje predviđaju proračunske rezove.

Prosvjednici, koji kažu da će žrtve mjera biti milijuni Argentinaca, bacali su Molotovljeve koktele i kamenje, zapalivši jedan automobil. Izvještava se o brojnim ozlijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu u srijedu kao "bojno polje".

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i smanjivanje radnih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije. No prijedlog je preliminarno usvojen u srijedu. Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se pregledati točku po točku prije očekivanog punog odobrenja u četvrtak. Zatim će se vratiti u donji dom na konačno odobrenje.

18. lipanj 2024 10:41