Biznis i politika
StoryEditor

Njemački izvoz snažno pao u rujnu

03. Studeni 2023.
foto Shutterstock

Njemački izvoz robe oštro se smanjio u rujnu, uz znatno smanjene isporuke u SAD, Kinu i druge članice eurozone, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.

Izvoz je u rujnu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima bio manji za 7,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je Destatis. U kolovozu smanjio se za 5,8 posto.

Na mjesečnoj razini isporuke su pale za 2,4 posto, nakon gotovo stagnacije u kolovozu. 

Uvoz je u rujnu potonuo za 16,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i u kolovozu, izvijestili su statističari. Na mjesečnoj razini smanjio se za 1,7 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u rujnu iznosio 16,5 milijardi eura i bio je manji za 6,8 posto nego u kolovozu, prema revidiranim podacima.

SAD je i u rujnu zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, unatoč padu vrijednosti isporuka za četiri posto u odnosu na kolovoz, na 12,8 milijardi eura. Uvoz iz SAD-a zadržao se pak na kolovoškoj razini i iznosio je 7,7 milijardi eura.

Najviše je pak robe Njemačka i u rujnu uvezla iz Kine, u vrijednosti 13 milijardi eura, tek neznatno manje nego u kolovozu. Njemački izvoz u Kinu potonuo je pak za 7,3 posto, na 7,7 milijardi eura.

Izvoz robe u ostale članice eurozone smanjio se za 2,4 posto u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 48,8 milijardi eura. Još je snažnije potonuo uvoz, za 3,8 posto, na 38,9 milijardi eura.

26. veljača 2024 07:15