Biznis i politika
StoryEditor

Nova pravila igre u 2023. (2): Ključne zakonske promjene oko uvođenja eura i ulaska u šengenski prostor

16. Siječanj 2023.

Iz službenih i drugih izvora te uza stručnu pomoć porezne savjetnice Marije Zuber izdvojili smo 77 najvažnijih promjena propisa koji su promijenjeni od početka godine i koje posebno utječu na poslovnu scenu. Počinjemo s ključnim promjenama koje se odnose na uvođenje eura i ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Zamjena kuna eurima

1.       Promijenjeno je više od stotinu propisa vezanih uz prelazak na euro. Zakonske promjene povukle su za sobom i promjenu čitavog niza podzakonskih akata (odluka, pravilnika, uredbi…) s novim obrascima (potvrda o plaći, obrazac za PDV, JOPPD obrazac…).

2.       Utvrđen je tečaj konverzije od 7,5345 kuna za jedan euro.

3.       Dvojno iskazivanje cijena u maloprodaji ostaje do kraja godine, ali veleprodaja nema tu obvezu, već od 1. siječnja cijene iskazuje samo u eurima.

4.       Plaće koje se isplaćuju od siječnja ove godine nadalje dolaze uz obračunsku listu samo u eurima.

5.       Obračun za putne troškove smije biti samo u kunama ako su troškovi isplaćeni u 2022. godini.

6.       Financijski izvještaji za 2022. trebaju biti u kunama, a tek oni za 2023. godinu trebaju biti izrađeni u eurima.

7.       Prijava poreza za 2022. godinu je u kunama, a za 2023. godinu u eurima.

8.       Postojeći ugovori o radu u kojima je plaća iskazana u kunama ne mijenjaju se nego se na njih primjenjuje konverzijski tečaj. To se odnosi i na sve druge ugovore.

9.       Smanjene su kazne za prekršaje u prometu koje su prilikom konverzije zaokružene na manje iznose. Kazna od 300 kuna zamijenjena je s 30 eura (umjesto 38,81 euro), 500 kuna sa 60 eura (umjesto 66,36 eura) i 700 kuna s 90 eura (umjesto 92,91 euro).

10.       S uvođenjem eura počelo je puno članstvo HNB-a u Jedinstvenom nadzornom mehanizmu.

11.       Izmjenama Zakona o kreditnim institucijama proširen je katalog kaznenih djela koja se uzimaju u obzir kod izdavanja prethodne suglasnosti dioničarima, članovima uprava i nadzornih odbora, pri čemu su dodana kaznena djela težega karaktera.

Ulazak u šengensko područje

12.       Od Nove godine ukinute su granične kontrole prema članicama eurozone na kopnenim graničnim prijelazima (prema Sloveniji i Mađarskoj) i pomorskim prijelazima (prema Sloveniji i Italiji).

13.       Sa stupanjem na snagu ljetnog reda letenja 26. ožujka ukinut će se i u zračnim lukama granične kontrole prema destinacijama u EU.

Nastavlja se

19. travanj 2024 14:15