Biznis i politika
StoryEditor

Ovo je deset finalistica drugog izbora ‘Inženjerka godine‘ u Hrvatskoj

09. Travanj 2024.
Inženjerka godinefoto Zlatko Prkacin
Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu biti nadahnuće mladim generacijama djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u

Ovogodišnji izbor za ‘Inženjerku godine‘ održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.

I ove je godine odaziv bio izniman, pristiglo je više od 70 prijava inženjerki iz svih krajeva Hrvatske. Finalistice su inženjerke iz raznih inženjerskih branši (od elektrotehnike do građevine, geologije…), a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki.

Upravo je raznolikost bila temeljni kriterij pri odabiru finalistica te je cilj bio uključiti raznovrsne grane gospodarstva te različite profile inženjerki, kako po obrazovanju i godinama, tako i po karijernim putevima. Finalistice drugog izbora „Inženjerka godine“ su:

● IVANA ABRAMOVIĆ, Projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš

● LADA BOROVINA KOVJANIĆ, Senior Softver inženjerka, mStart plus

● VLATKA JAJETIĆ, Voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet

● IVANA JAZBEC, Voditeljica projekata, Intea

● MARINA MEDIĆ, Projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar – MES

● NIVES MUSTAPIĆ, Voditeljica robotike, Codel

● ANDREA PIRŠA ILIĆ, Rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1

● MAJA TRSTENJAK, Voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje

● MARINA VANJEK, Stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA

● ŽELJKA VARJAČIĆ, Voditeljica projekata gradnje, Spar

 

- Drago mi je što u Hrvatskoj drugi put održavamo ovaj izbor, a visoki broj prijava te potpora naših partnera pokazuje da je projekt odlično prepoznat. Cilj izbora je dokazati da postoje inženjerke koje su izvrsne u STEM području i koje mogu biti uzor mladim djevojkama. Na taj način želimo osvijestiti da mlade, obrazovane žene u Hrvatskoj itekako mogu izgraditi vrhunsku karijeru i imati svijetlu budućnost - rekla je Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK).

Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska je dodala kako u Siemensu iz vlastitog iskustva znaju koliko je otvorenost prema jednakosti bitna za napredak.

- Samo prošle godine pet od 12 najboljih inovatora u Siemensu bile su žene. Također, i istraživanja pokazuju da su upravo timovi u kojima su podjednako prisutni muškarci i žene uspješniji i inovativniji te profitabilniji. Štoviše, u Siemensu se zalažemo za ‘tehnologiju za svrhom‘ vjerujući da ona predstavlja rješenje najvećih izazova našeg vremena. A za razvoj takvih inovacija trebamo sve raspoložive talente, pa žene moramo ohrabriti da svoju edukaciju i karijeru razvijaju i nastavljaju u tom smjeru - rekla je Lončar. 

Deset finalistica, jedna predvodnica generacije

U fokusu izbora ‘Inženjerka godine‘ nisu samo karijerna postignuća već potencijal finalistica da budu uzor i inspiracija mladim djevojkama. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego inspiracija i poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva.

Svečano proglašenje ‘Inženjerke godine‘ održat će se u Zagrebu, 8. svibnja u okviru Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma. Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora: Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Adecco, Coca Cola, Westin i posao hr.

25. srpanj 2024 10:51