Biznis i politika
StoryEditor

Peking osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika iz Kine

03. Siječanj 2023.

Peking je u utorak osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika u dolasku iz Kine, upozorivši bi da za odmazdu mogao odgovoriti ‘protumjerama‘.

Državni mediji u Kini umanjuju težinu porasta slučajeva Covida-19 uoči očekivanog brifinga znanstvenika sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u utorak.

Na sastanku se WHO nada dobiti detaljne podatke o evoluciji virusa. 

U samoj Kini ali i u inozemstvu sa zabrinutošću se gleda na nagli zaokret vlasti koje su 7. prosinca promijenile dotad najstrožu politiku nule stope covida u mjere popuštanja i postavlja se pitanje točnosti podataka o broju slučajeva i smrtnosti.

Više od desetak zemalja nametnulo je zadnjih dana testove na covid za putnike iz Kine jer smatraju da ta zemlja nije transparentna u objavi podataka i strahuju od pojave novih varijanata.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova okarakteriziralo je zabranu ulazaka u neke zemlje kao ‘jednostavno nerazumnu‘ i smatra da za to ‘nema znanstvene osnove‘.

- Voljni smo poboljšati komunikaciju sa svijetom - rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning novinarima u Pekingu. 

- No... čvrsto se protivimo pokušajima manipuliranja prevencije epidemije i mjera kontrole u političke svrhe, i poduzet ćemo odgovarajuće mjere u različitim situacijama prema principu reciprociteta - rekla je. 

Kineski odmak od politike ‘nula Covid slučajeva‘ koju je uveo predsjednik Xi Jinping dogodio se nakon prosvjeda koji su bili najsnažniji prikaz javnog otpora tijekom Xi-jevog desetljeća na vlasti te se poklopili s najsporijim ekonomskim rastom u gotovo pola stoljeća.

Dok se virus nezaustavljivo širi, pogrebna poduzeća izvijestila su o porastu potražnje za njihovim uslugama, a međunarodni zdravstveni stručnjaci predviđaju barem milijun smrti u Kini ove godine.

Sastanak WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je kineske zdravstvene dužnosnike da redovito dijele precizne i stvarne podatke u realnom vremenskom okviru.

WHO je pozvao kineske znanstvenike da iznesu detaljne podatke o viralnom sekvenciranju na sastanku tehničke savjetodavne skupine u utorak. Također je zatražio da Kine podijeli podatke o hospitalizacijama, smrtima i cjepivu.

Zdravstveni dužnosnici Europske unije sastat će se u srijedu i koordinirano odgovoriti.

Kina će od 8. siječnja prestati tražiti od dolaznih putnika da idu u karantenu. No i dalje će tražiti testiranje prije ulaska u zemlju.

28. svibanj 2024 06:15