Biznis i politika
StoryEditor

Penava: DP-ove resore vodit će Ivan Šipić, Josip Dabro i Ante Šušnjar

15. Svibanj 2024.
Ivan Penavafoto Ratko Mavar
Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.
 
Nove ministre predstavio je Penava u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu, izvijestivši također da je dogovoren i četvrti ministar kao prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora.
 
Također DP pripadaju još jedan potpredsjednik Sabora i jedan potpredsjednik Vlade.
 
Penava je kao prvi resor u kojima će članovi DP-a obnašati dužnost u Vladi istaknuo Ministarstvo demografije i useljeništva na čijem će čelu biti Ivan Šipić, a čiji su glavni ciljevi stvaranje povoljnog okruženja za mlade obitelji, zaustavljanje depopulacije ruralnih područja, stvaranje povoljnijih uvjeta za povratak iseljeništva u Hrvatsku.
 
Josip Dabro vodit će Ministarstvo poljoprivrede, koji će uz taj naziv dobiti dodatak šumarstvo i ribarstvo. Među ključnim ciljevima u tom resoru su povećanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji i jačanje kapaciteta obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. 
 
Ante Šušnjar vodit će Ministarstvo gospodarstva čije su ključne odrednice povećanje industrijskog udjela u strukturi BDP-a, energetska suverenost te porezna i administrativna rasterećenja gospodarstvenika.
16. lipanj 2024 08:52