Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Inflacija će u ovoj godini biti niža nego što predviđa HNB

18. Rujan 2024.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će inflacija u ovoj godini biti niža nego što to predviđa HNB, te da je Vlada u vrijeme najveće svjetske energetske krize osigurala da cijene struje i plina ostanu iste a cijene naftnih derivata smanjene. 

Plenković je time odgovorio na pitanje SDP-ove Mirele Ahmetović tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru.

– Vi ste 17. travnja nakon kraja parlamentarnih izbora, kada je vaš veliki idol i neustavni kandidat za predsjednika Vlade, zajedno s vama teško poražen na parlamentarnim izborima, buncali o tome da ćete vi sastaviti Vladu sa vašim prijateljima i partnerima. Jednako je buncajuće i ovo vaše pitanje danas – rekao je Plenković. 

Ahmetović je upozorila da se prema HNB-a prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini očekuje od 3,9 posto, što govori o usporavanju rasta inflacije u odnosu na lani, no i da HNB očekuje ubrzanje rasta cijena tijekom zimskih mjeseci zbog najavljenog poskupljenje cijena energije. Pri tom će, naglasila je, najveći udar doživjeti najsiromašniji, poglavito umirovljenici.  

Plenković je rekao rekao da su, za razliku od SDP-a, svim građanima, umirovljenicima, braniteljima, onima na rubu siromaštva te institucijama osigurali da u vrijeme najveće svjetske energetske krize cijene struje i plina ostanu iste a cijene naftnih derivata smanjene. 

I zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi je zanimalo kako će Vlada zaštititi socijalno najugroženije ako se mjere ukinu na što mu je ministar gospodarstva Ante Šušnjar odgovorio da je Vlada donijela paket mjera kojima i dalje štiti građane od poskupljenja i inflatornih pritisaka.

– Ovim mjerama štitimo najranjivije i pomažemo svima – rekao je Šušnjar. Naveo je i kako će do izrade registra stanovništva donositi mjere koje su linearno usmjerene prema građanima a nakon njegove izrade moći će se ciljanije pomagati građane. Naknada troškova energije za najugroženije kupce realizira kroz vaučere koji su mjesečne vrijednosti 70 eura što je dovoljno za nadoknadu električne energije i plina te toplane koju koriste, rekao je. 

18. rujan 2024 12:31