Biznis i politika
StoryEditor

Plenković: Poreznim rasterećenjima želimo povećati neto primanja građana

28. Travanj 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao da vlada idućim korakom porezne reforme želi povećati neto primanja građana, posebno onih s nižim plaćama.

Komentirajući najavu poreznih rasterećenja koja je najavio ministar financija Marko Primorac, Plenković je na obilježavanju 20 godina Hrvatske zajednice županija u Opatiji kazao je da je Vlada u nekoliko navrata proteklih godina pokazala da nastoji maksimalno rasteretiti građane i gospodarstvo te da to želi činiti i dalje.

– Više krugova poreznih reformi donijelo je rasterećenje od više od deset milijardi kuna – rekao je Plenković, dodavši da je bilo i rasterećenja od parafiskalnih nameta.

Najavio je da će novi paket poreznog rasterećenja i zakona koje će Vlada donijeti tijekom jeseni, omogućiti građanima da im se povećaju neto primanja.

– Ono što je ministar Primorac naznačio je smjer traženja rješenja kako bi se i onima koji imaju manja neto primanja podigle plaće – rekao je Plenković.

Ministar Primorac u četvrtak je nakon sjednice Vlade najavio paket poreznih izmjena koji bi na snagu trebao stupiti s prvim danom 2024. godine, a koji bi između ostalog trebao rezultirati i rasterećenjima za najugroženije skupine građana.

Primorac je rekao da postoji plan za porezno rasterećenje, o kojem je govorio i u kontekstu lanjskog ostvarenoga suficita konsolidirane opće države od 0,4 posto, pri čemu je središnja država bila u deficitu od 0,3 posto, no lokalna država u suficitu od 0,6 posto BDP-a.

Tako bi do rasterećenja dohotka trebalo doći za građane u svim dohodovnim razredima, u smislu ‘promjene i dorade pragova‘.

Primorac je najavio i da će biti predložene izmjene u sustavu oporezivanja dohotka, također u smjeru rasterećenja, a ticale bi se onih s niskim dohocima.

Naime, kako je istaknuo, s obzirom da povećanje osnovnog osobnog odbitka više ne bi pomagalo najugroženijim skupinama, već onima u srednjem i višem sloju, razmatraju se drugi mehanizmi dorade poreznog sustava, ali i određeni zahvati u sustavu doprinosa, posebice za mirovinsko osiguranje.

Istaknuo je da je primarni cilj fiskalni prostor koji postoji na razini lokalnih jedinica iskoristiti za porezno rasterećenje.

Nije želio konkretnije govoriti o najavljenim poreznim intervencijama, no otkrivši da je porezna reforma u završnoj fazi internih konzultacija u Ministarstvu financija, a nakon cijele predviđene procedure, cijeli paket poreznih izmjena trebao bi biti donesen krajem ove, a na snagu stupiti s prvim danom 2024. godine.

25. rujan 2023 01:46