Biznis i politika
StoryEditor

Predsjednica Europske središnje banke iz Davosa: Nećemo popustiti u bitci s inflacijom

19. Siječanj 2023.
Christine Lagarde ECB

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde danas je imala glavnu riječ u Davosu na četvrtom danu Svjetskog gospodarskog foruma te je tom prigodom obećala i da kreatori politike neće popustiti u svojim naporima da vrate inflaciju na ciljanih dva posto.

Inflacija je, s koje god strane gledate, previsoka, rekla je Lagarde na današnjem panelu naglašavajući da će se trenutni kurs zadržati još neko vrijeme.

Dok se rast cijena u eurozoni konačno smanjuje, a troškovi prirodnog plina padaju, nekoliko kreatora politike razmatra bi li, nakon očekivanog povećanja od pola boda u veljači, trebalo olakšati s povećanjima.

Temeljna inflacija u prosincu je dosegnula novi rekord, a svjetsko se gospodarstvo nosi s inflatornim pritiscima bolje od očekivanog pa mnogi kreatori politika žele nastaviti s povećanjem stopa kako bi osigurali trajnu pobjedu inflacije.

Članovi Upravnog vijeća ECB-a Francois Villeroy de Galhau i Klaas Knot ponovili su u Davosu da prošlomjesečne primjedbe Lagarde o potrebi pomaka stopa za pola boda u kratkoročnom razdoblju ostaju važeće i danas.

‒ Većinu područja koje moramo pokriti pokrit ćemo konstantnim tempom od višestrukih povećanja od 50 baznih bodova ‒  rekao je Knot upozoravajući da ulagači možda podcjenjuju predanost dužnosnika.

‒ Neće prestati nakon jednog porasta od 50 baznih bodova, to je sigurno ‒ zaključio je.

Vraćajući se na gospodarstvo eurozone, Lagarde je rekla da je ‘mala kontrakcija‘ sada vjerojatnija od recesije.

‒ Vijesti su postale puno pozitivnije u posljednjih nekoliko tjedana. Ovo nije briljantna godina, ali je puno bolja nego što smo se bojali ‒ rekla je.

U Davosu govorio i Plenković

Unatoč ružičastijim izgledima, glavni izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing također je naglasio da se s inflacijom treba nastaviti žestoka borba.

‒ Iako se slažem sa svim komentarima da ima više optimizma u gospodarstvu, temeljni problemi koje imamo u Europi,  uključujući visoku inflaciju i određene druge strukturne reforme, nisu nestali ‒ rekao je dodajući da se također mora promatrati i kakav utjecaj ima otvaranje Kine na inflaciju u Europi.

U Davosu je danas bio i hrvatski premijer, Andrej Plenković, koji je naglasio da je Hrvatska kao najnovija članica eurozone manje izložena, a u krizama zaštićena te je spomenuo i da uporaba nove valute dobro teče, prenosi Hina. Naglasio je naravno i činjenicu da je Hrvatska u eurozonu i u šengenski prostor ušla na isti dan što nije do sada nitko učinio.

Kako je rekao Plenković, ima dovoljno novčanica i kovanica, bankomati funkcioniraju, ali svakako je naglasio i da se promjena valute iskoristila za neopravdano povećanje cijena, ali i da je Vlada poduzela mjere da se to promijeni.

Premijer je rekao i da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, niže nego u drugim državama srednjoistočne Europe, kao što je Poljska.

Bilo je svakako govora i o klimatskim promjenama pa su aktivisti pozvali globalne lidere da je poduzmu mjere u vezi onoga što pričaju tako da ne ostane sve samo ‘riječ na papiru‘. Rat u Ukrajini također je vrlo aktualna tema ovih dana na skijalištu u Švicarskoj pa je tom prigodom ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stvarao dodatan pritisak na Njemačku da ratom zahvaćenoj Ukrajini pošalje tenkove s obzirom da im je saveznik izvan Europske unije, SAD, obećao slanje pomoći.

20. travanj 2024 17:17